Pedeset Srpkinja izabralo je smrt umesto beščašća: Skočile u Savu da bi sačuvale obraz i čast

27.02.2022

11:15

0

Autor: Milan Ivanić

Kao podsetnik na ovaj događaj u Skeli danas stoji spomen obeležje da seća na ovaj čin

Pedeset Srpkinja izabralo je smrt umesto beščašća: Skočile u Savu da bi sačuvale obraz i čast
danak u krvi - Copyright Profimedia/Wikipedia

Iako je danas, kada se spomene 5. oktobar, prva asocijacija obojena revolucija koja se odigrala 2000. godine u našoj zemlji, to nije jedini značajan događaj u srpskoj istoriji koji se odigrao na ovaj datum. Naprotiv, 188 godina pre promene vlasti Slobobodana Miloševića, nadomak Obrenovca 50 Srpkinja je dalo primer odbrane ženske časti po cenu života.

Prvi srpski ustanak podignut je 1804. godine i ubrzo je prerastao u nacionalnu revoluciju za oslobođenje od viševekovne turske vladavine i ponovno uspostavljanje državnosti Srbije. Iako je ugušen 1813. utro je put daljoj borbi, Drugom srpskom ustanku 1815. i konačnoj slobodi Srbije.

Wikipedia
 

Turci su se, podizanjem Prvog srpskog ustanka, suočili sa pobunom širokih razmera, pa su odlučili da se na najbrutalniji način obračunaju sa Srbima. Turska vojska je istovremeno napala sa juga, istoka i zapada. 

Osmansko carstvo je za gušenje ustanka iskoristilo ogroman broj vojnika, svoju kompletnu udarnu snagu – tri vojske koje su zajedno brojale četvrt miliona vojnika – 130.000 iz Bosne, 60.000 iz Niša i 60.000 iz Vidina.

Masakr u Skeli

Turski vojnici iz Bosne bili su prvi koji su, 5. oktobra 1813. godine, stigli nadomak Beograda, u malo selo Skelu, kraj današnjeg Obrenovca. Započelo je brutalno razračunavanje sa meštanima. Kuće su paljene, a muškarci, deca i starci ubijani na najmonstruoznije načine.

Želeći da što više ponize Srbe, Turci žene nisu ubijali pre nego što ih siluju. 

Međutim, Srpkinje iz Skele nisu dozvolile tako nešto. Bežeći pred najezdom, pedeset žena i devojaka iz sela, ne želeći da ih Turci obeščaste, skočile su u Savu. Legenda kaže da su se držale za ruke i složno zakoračile u smrt. Pre nego što su Turci išta stigli da urade, sve su se utopile, ali i sačuvale obraz i čast.

Wikipedia
 

Kao podsetnik na ovaj događaj u Skeli danas stoji spomen obeležje da seća na ovaj čin.

– Čuvajte se raje sirotinje! Kad ustane kuka i motika biće Turkom po Mediji muka – piše na njemu.

Selo stradalo i u Drugom svetskom ratu

Nažalost, ovo nije jedini tragičan događaj u istoriji ovog mesta. Za vreme Drugog svetskog rata, 14. avgusta 1941. godine, partizani su presreli automobil u kojem se nalazio jedan  nemački oficir i tri podoficira. Nemce su ubili, a automobil zapalili. 

Wikipedia
 

Nema;ke okupacione vlasti, u cilju zaplašivanja stanovništva i sprečavanja sličnih akcija, izvršili su odmazdu nad lokalnim stanovništvom. U selo је poslata kaznena ekspedicija koja je spalila oko 350 kuća i streljala 67 talaca. 

Među streljanima bilo је 15 maštana Skele, a ostala 42 taoca su dovedena iz Banjičkog logora. Posle streljanja tela ubijenih su bila obešsena i ostavljena da vise ceo dan. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike