Čuvali ovce i brali jagode, pa se zaljubili! Napustili život u Italiji, vratili se u selo i napravili nešto što niko u Srbiji nema! (FOTO)

14.01.2022

06:30

0

"Odmah se odričem sedenja pored televizora, odlaska u kafiće, rada u fabrikama koje su otišle u stečaj, rada u firmama u kojima stranci pišu pravila, rada u trafikama ili samoposlugama"

Čuvali ovce i brali jagode, pa se zaljubili! Napustili život u Italiji, vratili se u selo i napravili nešto što niko u Srbiji nema! (FOTO)
porodica ilic (5) - Copyright Privatna arhiva/Porodica Ilić

Porodica Ilić živi na obroncima planine Kopaonik, u selu Grad, podno srednjovekovne tvrđave Koznik. Mirjana i Veselin Ilić oduvek su živeli na selu, a sada tamo vode svoje gazdinstvo kojim se ponose. Iz njihove ljubavi nastali su sin Andrija i ćerka Vanja.

Ovaj par je svoju životnu priču pretvorio u idilu, ali nije oduvek bilo tako. Otkako su se upoznali imali su mnogo uspona i padova, sve dok nisu shvatili šta je ustvari njihov život i kako žele da ga provedu.

Veselin i Mirjana sada imaju svu slobodu ovog sveta, srećni su i ispunjeni, a takav život žele i za svoju decu.

- Kako u našem kraju ima puno prostranstva i nepreglednih pašnjaka, Mirjana i ja smo se upoznali i zaljubili čuvajući ovce i skupljajući šumske jagode i kupine po seoskim padinama. Kada smo stupili u brak stvorila nam se prilika da odemo u Italiju za boljim životom. Nismo puno razmišljali… Sve nam je govorilo da je tamo bolje i da ćemo da zaradimo, pa smo otišli - priča Veselin Ilić za 24sedam.

U Italiji su proveli pet godina radeći razne poslove i nemajući vremena jedno za drugo.

- Mislili smo da je na zapadu život mnogo lakši i da se do novca mnogo brže dolazi. Međutim, radili smo po ceo dan, odlazili na posao rano vraćali se kasno, umorni od posla, gradske vreve i gužve. Nismo imali vremena za sebe osim nedeljom - objašnjava nam Veselin i dodaje:

- Ko je znao tada šta o svetskoj ekonomskoj krizi... E, na našoj koži smo je osetili. Supruga je ostala bez posla jer nije bila u radnom odnosu. Moja firma je upala u  probleme, plata mi je kasnila i bila je neočekivano niska, a to nije bilo dovoljno da bi mogli da preživimo i platimo troškove života. Jer smo za vreme boravka u Trstu dobili i sina Andriju koji sada ima 12 godina.

Oboje su imali vize i regularna dokumenta, ali su odlučili da se spakuju i vrate tamo gde su rođeni - u selo Grad.

- Sada kada razmislim, možda nam je to prekretnica, trebalo je biti hrabar i napustiti "obećanu zemlju" u kojoj si teškom mukom stekao papire i vratiti se kući. Šta će selo reći, to nas je najviše plašilo. Ali, izgleda da smo dobro prošli. S obzirom da smo oboje rođeni i odrasli na selu posle povratka iz Italije 2010. godine nije nam bilo teško da se uklopimo u već postojeće poljoprivredne radove koji su u našem odsustvu obavljali moji roditelji i brat. Komšije su nas prihvatile, rodbina prigrlila, pa smo odlučili da i mi nastavimo da radimo baš to - kaže Veselin.

Privatna arhiva/Porodica Ilić
 

On objašnjava da se njegova porodica već skoro pola veka bavi proizvodnjom voća. U selu Grad, Ilići imaju sopstveni samonikli zasad divlje borovnice koji je ujedno i jedini u Srbiji.

- Moja supruga i ja shvatili smo da nam život na selu nije problem i samo smo se priključili našim ukućanima koji su već započeli podizanje novih zasada malina i šljiva. Radili smo puno, od jutra do kasno u noć. Proširili smo zasade još više, angažovali smo i sezonske radnike tokom berbe voća. Mirjana je spremala po tri obroka svaki dan za preko 20 radnika u malinjacima. Tada se rodila i mala Vanja. Noseći je u jednoj ruci, u drugoj je nosila hranu za radnike i poslugu, vode, vina, rakije. Težak rad nas je oplemenio, zavoleli smo ljude, u svakom radniku smo videli svog prijatelja, pomagali smo komšijama, rodbini, prijateljima. Bilo je i teških trenutaka, ali smo ih prebrodili - ispričao nam je Veselin.

Veselinu i njegovoj supruzi ne predstavlja problem ni rano ustajanje, ni naporan rad, a i deci se dopada život na selu.

- Ustaje se oko šest sati, ja odlazim na imanje da radim, a supruga vozi Andriju i Vanju u školu koja se nalazi na sedam kilometara od kuće. Kada se vrati obavlja kućne poslove, priprema doručak, mesi hleb, obavlja sve što može da postigne. Deca su preko celog dana napolju, to što im nedostaju deca iz škole je jedini nedostatak, ali oni se snalaze više nego odlično. Vole prirodu, a vreme provode u velikom dvorištu - kaže Veselin.

Iako sve deluje idilično, Veselin objašnjava da nije lak i da zahteva mnoga odricanja.

- Odricanja ima, ali ja se odmah odričem sedenja pored televizora, odlaska u kafiće, rada u fabrikama koje su otišle u stečaj, rada u firmama u kojima stranci pišu pravila, rada u trafikama ili samoposlugama… Ako je to odricanje ja se, kažem, odmah odričem svega toga. Naravno, potrebni su nam bolji putevi, potrebno je da država jače stane uz nas seljake, da nam garantuje otkup naših proizvoda, da nam prilikom započinjanja poslova da poreske olakšice, da nas edukuje, ali ja verujem da će i taj dan doći - priča nam on.

Veselin napominje i da potreban razvijen seoski turizam, da ljudi posete njihovo gazdinstvo, da im se omogući prodaja proizvoda na kućnom pragu turistima, posebno strancima.

- Planovi su da posećujemo i svetske sajmove zdrave hrane i da tako predstavljamo našu zemlju na najbolji način. Naravno, radićemo na još boljem dizajnu i marketingu naših proizvoda. U ponudi imamo sve proizvode od maline, kupine i šljive, divlje jagode, divlje borovnice, divlje kupine. Pravimo sokove, džemove sa i bez šećera, slatko i med - zaključuje Veselin Ilić i dodaje da je ponosan na svoju porodicu i sve što su uradili, a i ono što tek planiraju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike