Ovako se ide po badnjak! "Noćimo u šumi, a onda ujutru nasečemo za celo selo! Jednom smo tako i čoveka zaboravili..." (FOTO)

06.01.2022

19:00

0

Mladići iz Koluta i Bačkog brega podelili sa nama svoje dogodovštine prilikom seče badnjaka

Ovako se ide po badnjak! "Noćimo u šumi, a onda ujutru nasečemo za celo selo! Jednom smo tako i čoveka zaboravili..." (FOTO)
IMG-9072 (1) - Copyright 24sedam/Dijana Antonijević

Seča badnjaka jedan je od tradicionalnih srpskih običaja koji se obavlja na Badnji dan, odnosno ranom zorom, a kako bi sve kuće imale badnjak na stolu. Prema tradiciji u seču idi muškarci i donose badnjak u svoju kuću.

Čini se da su mnogi običaji u Srbiji pomalo zanemareni, ali ovaj je opstao, u selima mnogo više nego u gradovima. Tako su momci iz okoline Sombora, iz Koluta i Bačkog Brega, podelili sa nama svoja najupečatljivija iskustva i za 24sedam ispričali zbog čega ovaj srpski običaj nisu propustili nijedne godine.

- Mi odemo svake godine već 5. januara uveče, noćimo u šumi, pa u zoru sečemo badnjak, stavljamo na traktorsku prikolicu i uvek ima dovoljno za svaku kuću u selu - priča nam momak iz Bačkog Brega koji je želeo da ostane anoniman.

24sedam/Dijana Antonijević
 

On objašnjava da je, pored poštovanja srpske tradicije, seča badnjaka i druženje.

- Jedne godine, kad nas je krenulo najviše, nikako nismo mogli da nađemo drvo. Vrteli smo se u krug dva sata i ništa. Svake godine idemo da isto mesto i nemoguće je da tog drveća nema. Ispostavilo se da je kolonu predvodio drugar koji nije iz Srbije i dovezao nas je na potpuno pogrešno mesto. On je krenuo prvi, imajući želju da ode sa nama i vidi sta je seča badnjaka, ali nije znao da prvi uvek vodi kolonu - ispričao je mladić i dodao da je momak iz Holandije bio oduševljen načinom na koji Srbi slave Badnji dan i Božić.

24sedam/Dijana Antonijević
 

- Prošle godine smo zbog loše organizacije, sve na brzinu, zaboravili čoveka u šumi. Tamo nema signala, posle dva sata smo se setili, a on je za to vreme napravio badnjake i uvezao ih, kao ove što kupujete na pijaci. Pored svih anegdota u našim selima ima mnogo starih ljudi koji nemaju rodbine ili im ona ne dolazi, pa je posle svega lepo videti izraz na njihovim licima kad im donesemo badnjak i čestitamo praznike - priča naš sagovornik.

Badnji dan je prožet simbolikom i običajima koji su povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. U ranu zoru, pre izlaska sunca pucanjem iz pušaka se objavljuje odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin.

Pri sečenju badnjaka se pazi da on padne na istočnu stranu i da se prilikom pada ne zaustavi na drugom drveću da se ne bi sreća kuće zaustavila.

24sedam/Dijana Antonijević
Po badnjak se kreće veče pred Badnji dan

Badnjak predstavlja simbol drveta koje su pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru kako bi zagrejali pećinu u kojoj je Isus rođen. 

24sedam/Dijana Antonijević
Svaka kuća dobije badnjak

Dogorevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim verovanjima i prihvatanje novih koja dolaze s verom u Novorođenog Hrista. 

Uveče, kad padne mrak, domaćin sa sinovima unosi badnjak, slamu i pečenicu u kuću. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike