Udruženje banaka Srbije pristupilo Mreži održivog bankarstva

18.11.2020

10:13

0

Autor: S. G.

Ovim članstvom finansijski sektor Srbije napravio je još jedan korak u prihvatanju najboljih bankarskih praksi, istakao je Vladimir Vasić

Foto: Promo/Udruženje banaka Srbije

Udruženje banaka Srbije, organizacija koja okuplja sve banke koje posluju u Srbiji, kao i Beogradsku berzu, pristupilo je Mreži održivog bankarstva (Sustainable Banking Network – SBN) Međunarodne finansijske korporacije (IFC), saopštilo je ovo udruženje.

Mreža održivog bankarstva je, kako se navodi, jedinstvena, dobrovoljna zajednica regulatornih agencija finansijskog sektora i bankarskih udruženja iz tržišta u razvoju, koja se zalaže za unapređenje održivih finansija u skladu sa dobrom međunarodnom praksom. Zajedno sa 41 zemljom članicom predstavlja 43 biliona američkih dolara (86 odsto) ukupne bankarske imovine na tržištima u razvoju.

– Ovim članstvom finansijski sektor Srbije napravio je još jedan korak u prihvatanju najboljih bankarskih praksi, što je dugoročni cilj Udruženja banaka Srbije. Idemo ka tome da smanjujemo rizike vezane za životnu sredinu, društvo i upravljanje, što će dugoročno doneti bolje rezultate za preduzeća i razvoj privatnog sektora – rekao je generalni sekretar UBS, Vladimir Vasić, povodom priključenja Mreži održivog bankarstva.

Pročitajte još: MMF: Vlade i centralne banke u svetu zbog krize izdvojile 19,5 biliona dolara

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) je članica Grupe Svetske banke i najveća globalna razvojna institucija usmerena na privatni sektor na tržištima u nastajanju. Radi u više od 100 zemalja, koristeći svoj kapital, stručnost i uticaj kako bi stvorila tržišta i mogućnosti u zemljama u razvoju.

U fiskalnoj 2020. godini uložila je 22 milijarde dolara u privatne kompanije i finansijske institucije u zemljama u razvoju, koristeći snagu privatnog sektora da zaustavi ekstremno siromaštvo i podstakne zajednički prosperitet.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti