U Inđiji će „faliti radnika“: Uz Tojo tajers i drugi planiraju širenje biznisa

03.05.2021

12:28

0

U Inđiji se gradi fabrika japanske kompanije za proizvodnju premijum autoguma ali i druga preduzeća planiraju proširenje proizvodnje

Pixabay/Dimitris Vetsikas

Teške građevinske mašine na poljani između autoputa Beograd – Novi Sad i Inđije uveliko pripremaju teren za buduću proizvodnu halu površine 22 hektara.

Japanska kompanija „Tojo tajers“,  čiji proizvodi spadaju u sam vrh svetskog kvaliteta prvobitno je planirala da u prvoj fazi investicije u Inđiji uloži 367 miliona evra i zaposli 567 radnika, ali predsednik opštine Vladimir Gak u razgovoru za Tanjug kaže kako će Japanci verovatno uložiti petnaestak miliona evra više.

– Tojo tajers već prikuplja radne biografije kandidata za zaposlenje, a za koji dan će početi da pozivaju na razgovore za dobijanje posla. Planiraju da već od 1. jula jedan broj zaposlenih počne obuku za posao. Mašine na kojima će se raditi su na putu ka Srbiji, pronašli su u Inđiji prostor gde će da ih smeste i da obave obuku radnika – rekao je Gak.

On naglašava da je kod Japanaca organizacija na vrhunskom nivou i da nema gubljenja vremena.

– Oni koji budu pozvani na obuku će odmah biti zaposleni i primati platu. Kada se završe građevinski radovi odmah pokreću proizvodnju. Nema tu da se obuka pokrene kad sve bude završeno. Ne, sve se planira unapred, i ni jedan minut se ne gubi – ističe predsednik opštine Inđija.

Gak napominje da će plate biti iznad srpskog proseka i da će za zaposlene i njihove porodice to biti potpuno novo životno iskustvo, jer je „Micubiši korporacija“ kojoj pripada „Tojo tajers“ jedna od tri najveće kompanije na svetu.

– Osim izgradnje fabrike, već se prikupljaju ponude za izgradnju test staze duge 1,5 kilometar za gume koje će se tu proizvoditi. Prvobitni plan je bio da se izgradi duža staza na kojoj bi se vozile i automobilske trke, ali je kriza zbog pandemije promenila te planove – objašnjava Gak.

Napomenuo je da će u drugoj fazi investicija dostići ukupno milijardu evra i 1.200 zaposlenih, ali da će proizvodnja zadovoljiti sve zakonom propisane ekološke standarde.

Strani investitori odavno imaju Srbiju na svojoj mapi, Foto ilustracija: Tanjug/Strahinja Aćimović/Prinstcreen

Gak je naročito ponosan na to što u privrednim zonama u Inđiji nema prljavih tehnologija, jer svi investitori moraju da zadovolje zakonske standarde zaštite životne sredine.

Nisu Japanci jedini, ni „starosedeoci“ ne sede skrštenih ruku

Inđija je već nekoliko decenija poznata kao jedna od najpoželjnijih investicionih zona Srbije, očito pruža dobre uslove investitorima, je neki od onih koji tu već posluju najavljuju nova ulaganja.

– Pre nekoliko dana sam potpisao rešenje o prodaji 2,5 hektara zemljišta za investiciju iz Južnoafričke Republike. Tu će raditi pedesetak zaposlenih u preradi mermera i granita za evropsko tržište”, rekao je Gak.

Krajem aprila indonežanska fabrika hrane “Indofud” koja tu posluje nekoliko godina i zapošljava 200 radnika je obavestila lokalnu samoupravu da će početi proširenje svojih kapaciteta na novih 2.500 kvadratnih metara.

Pročitajte još:

Predsednik opštine je rekao kako proširenje proizvodnje planira i poznata danska kompanija “Grundfos”, a takve planove prave i u domaćoj kompaniji “Gas teh” koja se proizvodnjom merno-regulacionih stanica za gas namenjenih  industriji bavi dvadesetak godina, i nema konkurencije u toj delatnosti u regionu.

Predsednik Gak kaže da je stopa nezaposlenosti u Inđiji  između tri i pet odsto, otpuštanja su minimalna, a svi koji su ostali bez radnog mesta novi su mogli da nađu za nekoliko dana.

Gak u šali kaže kako će, kada planirane investicije budu završene Inđija imati manjak radnika, ali dodao kako to neće biti problem, jer ovaj sremski gradić u krugu od 40 kilometara ima tri miliona ljludi na raspolaganju.

Objašnjava da kada brza pruga Beograd-Novi Sad bude gotova, iz ova dva grada će se stizati u Inđiju za petnaestak minuta, što znači da budući investitori neće morati da brinu za radnu snagu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti