Nekad mali izvozni div danas pred stečajem: I FSO „Goša“ ide u UPPR

10.09.2021

08:07 >> 08:54

0

Fabrika za proizvodnju specijalne opreme (FSO) Goša, koja je je pre deset godina bila najveći izvoznik među malim i srednjim preduzećima, razmatra manevar z

Nekad mali izvozni div danas pred stečajem: I FSO „Goša“ ide u UPPR
Ilustracija - Copyright Pixabay

Predstečajni postupak za FSO „Goša“ najavljen je u Odluci o održavanju vandredne skupštine akcionara, piše „Nova ekonomija“.

Odlukom se zakazuje vandredna skupština akcionara za 29. septembar, a na dnevnom redu trebalo bi da se nađe donošenje odluke o izboru predsednika skupštine, kao i donošenje odluke o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka u skladu sa famoznim unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Fabrika se nalazi u mestu Simićevo, na oko 30 kilometara od Smederevske Palanke, a na kraju 2020. godine imala je 137 zaposlenih.

Pre deset godina, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je „Goši“ priznanje za najvećeg izvoznika među malim i srednjim preduzećima, kako je prenela „Politika“. Tada je u fabrici radilo 250 ljudi, pravili su pokretne sisteme za podmazivanje (najviše za vojsku i velike auto-servise), potom traktorske prikolice i cisterne za tečna đubriva, a sve što su proiizvodili su i izvozili.

Fabrika je 2004. godine privatizovana, a kupac je bilo preduzeće „IG Group“ iz Beograda koje i danas poseduje 79 odsto ukupnih akcija društva.

U septembru 2010. sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja ugovorili su proširenje i modernizaciju proizvodnje i otvaranje 55 novih radnih mesta. Ukupna vrednost projekta bila je 700.000 evra, a država je dala 6.000 evra po svakom novozaposlenom radniku.

U poslednje četiri godine FSO je beležio sve lošije rezultate, da bi 2019. i 2020. godinu završili sa gubotkom od 123 miliona dinara. Sa padom proizvodnje smanjivao se i broj radnika, pa je od 227 radnika iz 2018. prošla godina okončana sa njih 137.

Pročitajte još:

U revizorskom izveštaju za 2020. godinu se navodi da akcionarsko društvo ima više sudskih i radnih sporova za koje nije rezervisalo moguće troškove koji će nastati u budućem periodu.

Pravo glasanja imaju svi akcionari, a osim firme “IG Group”, akcije poseduju i firma “Kondor I” iz Smedereva (3 odsto), OTP Banka (1,5 odsto) i drugi manji akcionari sa manje od jednog procenta akcija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike