Privreda i novo "zaključavanje": Većina će preživeti, ako ne bude policijskog časa

17.03.2021

06:54 >> 06:56

0

Privrednici različito gledaju na posledice aktuelnog petodnevnog zaključavanja ali su jednoglasni oko toga do čega ne bi nikako smelo da dođe

Privreda i novo "zaključavanje": Većina će preživeti, ako ne bude policijskog časa
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Tačno godinu dana nakon proglašenja vanrednog stanja i potpunog zaključavanja uz policijski čas, Srbija se od 17. marta 2021 godine nalazi u, zasad, petodnevnom “lokdaunu“. Kakve će to imati posledice na privredu, za 24sedam otkrivaju privrednici i ekonomski analitičari, a njihove procene su veoma različite.

Zoran Drakulić, predsednik poslovnog kluba “Privrednik“ i vlasnik izvozno orijentisane “Point Grup Int“, kaže za 24sedam da nove, oštrije antipandemijske mere Vlade Srbije neće naštetiti industriji i proizvodnom delu privrede, dok će ugostiteljski i maloprodajni sektor pretrpeti dodatni udarac.

I proizvodnja će morati da se smanji

– Mi u proizvodnom sektoru smo preduzeli preventivne mere, nastavićemo da radimo kao i dosad i tu nema razlike. Ali, ugostitelji su u očajnoj situaciji i za njih se mora naći rešenje da im se pomogne. Ne razumem zašto ako imamo stotine hiljada vakcinisanih taj sektor ne može da radi i da opslužuje te ljude koji su bezbedni od korone, uz neke potvrde. To je još jedan razlog da se i drugu vakcinišu – smatra Drakulić.

Brnabić: Težak kompromis

I premijerka Ana Brnabić svesna je posledica koju zaključavanje privrede sobom nosi ali kaže da mere donete u utorak predstavljaju kompromis između zahteva za dvonedeljnim “lokdaunom“ od medicinskog dela Kriznog štaba i potreba da privreda radi.

– Svi su tu pomalo nezadovoljni ali mere, ipak, daju dobre rezultate. Da nemamo kompromis ili bi privreda propala ili bi potpuno pukao zdravstveni sistem. Ovako svi zajedno i dalje držimo glavu iznad vode – rekla je Brnabić obrazlažući odluku.

Dragoljub Vukadinović, predsednik “Metalac Grupe“, velikog srpskog izvoznika, nije baš tako opušten što se novih mera tiče jer, podseća, “sve što proizvodimo, proizvodimo za tržište“.

– Moraćemo da smanjimo proizvodnju za tridesetak odsto, a radnicima damo da iskoriste slobodne dane ili da se nekako drugačije snađemo. Samo nama je od sutra zatvoreno 90 prodavnica u Srbiji, a preko njih plasiramo trećinu produkcije. Sreća da izvoz i dalje radi dobro, mada se i okolne zemlje zaključavaju pa i tamo pada tražnja – kaže za 24sedam Vukadinović.

On smatra da “zaključavanje“ neće dati rešenje ni u Srbiji, “kao što nije ni drugde u svetu“, već se zalaže za bolju kontrolu i veće kazne za neodgovorne.

“Ugostiteljstvo je žrtvovano“

Vlada Srbije donela je na preporuku Kriznog štaba nove oštrije protivepidemijske mere koje će u privredi pogoditi najviše maloprodaju i horeka sektor jer radiće, kao prethodna dva vikenda, samo prodavnice prehrambene robe, kiosci, benzinske stanice i apoteke, uz šaltere državne uprave, pošta, banaka, osiguravajućih društava, menjačnica…

Stevan Rodić, predsednik sektora ugostiteljstava u Uniji poslodavaca Srbije kaže za 24sedam da je ugostiteljski sektor žrtvovan, i to bez kriterijuma ali i bez ijednog razgovora sa poslodavcima iz UPS.

– Kako je moguće da su klasični restorani i kafići ispali jedino leglo epidemije, a da to nisu fabrike sa 500 radnika, prepuni supermarketi ili čak restorani u hotelima. Hoteli rade 24 sata, dobili su trostruku pomoć države, a svi smo kažnjeni bez kriterijuma i toga da li neko zadovoljava uslove ili ne da bezbedno radi. Dosta radnika ostaće bez posla, a vlasnici kapitala će dobro razmisliti da li će svoj novac ovde uložiti u nešto drugo – naglašava Rodić.

Umesto u kafanu, po “smirenje” u apoteku, “Foto: Pixabay

Kako ističe, 50.000 ljudi u ovom sektoru je na ivici opstanka i bilo bi pošteno da “ili sve zaključamo ili da sve radi”, a ne ovako.

Beogradski ugostitelj Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih barova i klubova, kaže da u sektoru vlada neopisiv bes i nemoć.

– Noćni klubovi ne rade već godinu dana, kafići nešto i rade a restorani samo sa 20 ili 30 odsto kapaciteta. A još kada im oduzmete vreme da ne mogu da rade za večeru, što je glavni izvor zarade, to je kao i da ne rade. Ne može 14.000 restorana da preživi od isporuke hrane, pogotovo kada na njoj gubi 26 do 30 odsto cene na dostavu. Ove dodatne mere su ekser u mrtvački sanduk – upozorava Relić.

Ugostitelji se osećaju otpisano i prestali su, kaže Relić, da se nadaju i pomoći države, jer 12 meseci nisu dobili ni dinara.

– Subvencije za minimalce ne želimo, jer to je čist trošak za firme koje nemaju posla. Zahvalni smo Gradu Beogradu što nam je otpisao trošak zakupa od 1. aprila, ali očekujemo isto i za proteklu godinu kada nismo radili. Pitam se kada će ugostiteljstvo doći na red i dobiti pomoć od Vlade Srbije kao hoteli i prevoznici. A sa samo 30 miliona evra ceo ugostiteljski sektor bi se “skinuo sa respiratora“ – navodi Relić.

Pročitajte još

Zaključavanje potrebno, ali zakasnelo

Da je mere “lokdauna“ trebalo doneti pre mesec dana, ali i primeniti čitavih 30 dana, smatra ekonomski analitičar Saša Đogović.

– Ne može se privreda posmatrati kroz ugostiteljski i turistički sektor, i tu je Krizni štab, pogotovo medicinski deo, morao da reaguje oštrije. Dok god nema policijskog časa veliki deo privrede radiće normalno, pogotovo u kratkom periodu zaključavanja. A da bi imali zdravu privredu, prethodno moramo imati zdravu naciju, jer ako se raspadne zdravstveni sistem i ako se radnici u fabrikama zaraze, od privrede ništa neće ostati. Ionako zbog korone nećemo prebaciti 4,5 odsto rasta BDP-a ove godine, a planirali smo oko šest – upozorava Đogović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike