Ručni rad za sve veći broj žena postaje prilika za biznis

23.03.2021

15:36

0

Nekoliko žena iz Sombora, Pančeva i Sremske Mitrovice dobilo šansu da svoje umeće pretvore u biznis

Ručni rad za sve veći broj žena postaje prilika za biznis
Copyright Violeta Jovanović iz NALED-a; Foto: Promo/NALED

Izrada motiva Staparske ruže, Banatske šare i Solomonovog čvora tradicionalnim tehnikama tkanja i pustovanja, krasi naše kulturno nasleđe i čuva ga od zaborava, a donela je ženama iz Sombora, Pančeva i Sremske Mitrovice i priliku da svoje umeće pretvore u biznis.

Na završnom događaju projekta “Društveno-ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije“, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, zajedno sa zamenikom ambasadora Kanade Brajanom Ebelom, uručila je sertifikate za 25 žena, koje su prošle obuke za radno osposobljavanje i izradu rukotvorina.

Osnaživanje je put za dobrobit žena

– Obuke koje su ove snažne žene prošle u cilju daljeg ekonomskog osnaživanja predstavljaju nastavak dobrih rezultata naše inicijative “1.000 žena“ u okviru koje smo dosad zajedno obezbedili radno angažovanje za 766 majstora starih veština. Osnaživanje je jedini put za dobrobit žena i jedan od ključnih faktora u smanjenju nasilja. Kao Koordinaciono telo radimo zajedno sa svim predstavnicima i udruženjima da donesemo zakone koji će stvoriti jednake uslove za uključivanje svih žena u društveni i politički život – rekla je Mihajlović.

Foto: Promo/NALED

Među polaznicama je 18 nezaposlenih, dok ostale rade u prosveti kao učiteljice i vaspitačice gde će svoje znanje nastaviti da prenose na mlađe generacije. Najveći broj njih je u dobi između 40 i 50 godina, ali ručnom radu nisu odolele ni dame u penziji ni studentkinje.

– Želimo da pomognemo ženama da usavrše tehniku, a njihovi proizvodi dostignu visoki kvalitet i budu spremni za plasman na tržištu. Dobra vest je da je Ministarstvu spoljnih poslova počelo opremanje jedne prostorije po ugledu na Srpski salon u Nemanjinoj 11 i nadamo se da će to doprineti da rukotvorine postanu sve prisutniji poslovni i diplomatski poklon ambasadorima i drugim visokim zvaničnicima koji dolaze u Srbiju – rekla je predsednica udruženja “Etno mreža“ Violeta Jovanović, koja je od ambasadora Izraela Jahela Vilana primila donaciju za nabavku vune za izradu rukotvorina.

Nova oprema za izradu ručnih radova za tri žene

Tokom prošle godine, Etno mreža je u saradnji s ambasadama Kanade, SAD, Izraela i Belgije pružila direktnu podršku više od 100 žena da se izbore sa posledicama pandemije, tokom kolonija u Somboru, Pirotu i Loznici a po prvi put učesnicama je pružena i socio-psihološka podrška stručnjaka, čiji saveti su ih podstakli da se osnaže i budu preduzimljive i svoje.

Pročitajte još

Sve polaznice dobile su sertifikate o uspešno završenoj četvoronedeljnoj obuci, a tri žene koje su se posebno istakle svojim predanim i kvalitetnim radom, nagrađene su novom opremom za izradu ručnih radova. U grupi iz Pančeva za najuspešniji rad je proglašeno delo Ivane Varge, koja je pored poziva defektologa, nakon obuka, izabrala da postane i stalni član udruženja “Panonke“.

Anica Jelenković, vaspitačica, dobitnica je nagrade iz Sremske Mitrovice, dok je Katarina Car najuspešnija polaznica iz Sombora, koja je obukama prisustvovala tokom drugog stanja sa svojom svekrvom, koja je ovom prilikom primila nagradu u njeno ime.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike