Evropska solarna industrija „preti“ EU: Otkupite nam zalihe ili da zatvaramo!

05.02.2024

11:43

0

Autor: R.B.

Evropljani se sve teže nose sa jeftinijom a kvalitetnom konkurencijom iz Kine u „zelenim“ industrijama

Evropska solarna industrija „preti“ EU: Otkupite nam zalihe ili da zatvaramo!
Ilustarcija - Copyright 24sedam/Profimedia

Evropski proizvođači solarnih fotonaponskih panela upozorili su da su "spremni da zatvore proizvodne linije" ukoliko EU ne preduzme hitne mere da spasi sektor. Kao privremeno rešenje proizvođači predlažu otkup njihovih zaliha panela, piše Euraktiv.

Problemi u ovom sektoru tehnologije obnovljivih izvora energije se gomilaju poslednjih godina, zbog priliva jeftinijih panela iz Kine a kvaliteta koji je jednak ili i bolji od e evropskog.

U okviru svog „Grin dil industrijal plana“, EU želi da podstakne domaću proizvodnju ključnih tehnologija kao što su solarni paneli, vetroturbine i toplotne pumpe, kako bi se smanjila zavisnost od Kine, odakle trenutno dolazi gotovo 80% globalne proizvodnje solarnih panela.

Do 2030. Evropska komisija želi da vidi da se 40% evropske potražnje za solarnim panelima proizvodi u Evropi, zajedno sa drugim ključnim tehnologijama.

Cilj je postavljen u nacrtu „Net-Zero industri akt" (NZIA), o kojem će se dalje pregovarati između Evropskog parlamenta i zemalja EU u utorak, 6. februara.

Međutim, ova inicijativa možda dolazi prekasno, upozorili su predstavnici sektora.

– Trenutno imamo situaciju bez presedana. Ovo je kritična situacija za proizvođače – rekao je za Euraktiv Žigimantas Vaičiunas, direktor politike Evropskog saveta za solarnu proizvodnju (ESMC).

„MejerBurger“, švajcarski proizvođač solarne energije već je javno zapretio da će zatvoriti fabriku u Nemačkoj i preseliti proizvodnju u SAD, ako se ne preduzme hitna politička akcija.

– EU sada ulazi u ključnu fazu u kojoj su, u narednih četiri do osam nedelja, glavni proizvođači fotonaponskih modula u EU i njihovi evropski dobavljači spremni da zaustave proizvodne linije osim ako se hitno ne sprovedu značajne hitne mere – napisao je ESMC u pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen prošle nedelje, u koje je Euraktiv imao uvid.

Očekuje se da će Komisija 5. februara popodne dati izjavu o „stanju solarne industrije EU u svetlu nelojalne konkurencije" tokom plenarne sednice Evropskog parlamenta.

Fond za solarne panele

Dok su evropski proizvođači trenutno u mogućnosti da proizvedu 6 gigavata (GV) solarnih modula godišnje, samo u 2023 EU je instalirala ukupan kapacitet od oko 56 GV.

Očekuje se da će se godišnja ekspanzija dalje povećavati kako zemlje EU dekarboniziraju svoje energetske sisteme.

Ovo je navelo zemlje poput Nemačke da upozore da bez kineskih modula, ciljevi za proširenje solarnog kapaciteta - a time i klimatski ciljevi - ne mogu biti postignuti.

Međutim, tokom poslednje dve godine, solarni moduli su se nagomilali u Evropi, što je izazvalo veliki pad cena, žale se predstavnici sektora.

To je bilo zbog prevelike proizvodnje u Kini, rekao je Vaičiunas, što je značilo „da su bili primorani da spuste cene i da to izvoze što je više moguće".

Profimedia/Pixabay
 

 

– Trenutno postoji višak uvezenih fotonaponskih modula na zalihama u lukama i skladištima EU koji se procenjuju u rasponu od 70-85 gigavati – napisalo je udruženje u pismu Fon der Lajen.

– Kineske kompanije prodaju fotonaponske module ispod troškova proizvodnje – rekao je Vaičiunas. Kao rezultat toga, evropski proizvođači nisu u mogućnosti da prodaju sopstvene module.

Evropski proizvođači stoga pozivaju na otkup svojih „akumuliranih EU zaliha fotonaponskih modula" preko posebnog fonda na nivou EU.

Ovo bi, rekao je Vaičiunas, trebalo da izdejstvuje otkup modula od oko 800 megavata, koje evropski proizvođači ne mogu da prodaju.

Evropska komisija bi mogla da uspostavi „sistem posebne namene", novi fond vredan 200-250 miliona evra, rekao je za Euractiv Dries Acke iz SolarPover Europe, koji podseća na ono što je EU radila kada je kupovala vakcine tokom COVID-a.

Nema potrebe da se branite?

Dok je Vaičiunas rekao da bi takođe podržao EU da razmotri „mere trgovinske odbrane", odnosno nove tarife protiv solarnih panela iz Kine, kao „poslednje sredstvo", Acke je međutim upozorio na ovu ideju.

Njegovo udruženje, „SolarPauer Jurop“, ne predstavlja samo instalatere i evropske proizvođače, već i kineske, za koje Acke kaže da samo odražavaju „solarnu realnost".

– Ne postoji put do 1,5ºC ili čak 2ºC globalnog zagrevanja sa protekcionizmom – rekao je Acke.

U prošlosti je Evropa već koristila tarife protiv kineskih solarnih panela, ali je „proizvodnja solarne energije u Evropi i dalje nestajala", dodao je on.

Proizvodnja u Kini trenutno je oko 35% jeftinija u poređenju sa Evropom, prema izveštaju Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije.

Međutim, predstavnici sektora očekuju da će se ovaj jaz zatvoriti u narednih nekoliko godina.

– Očekujemo da smo sada na dnu cena. Jasno da će u budućnosti cene rasti čak i za module uvezene iz Kine – rekao je Vaičiunas.

Oba predstavnika industrije polažu nade u „Net-Zero industri akt“, koji bi obavezao zemlje EU da rezervišu određeni deo svojih subvencija za solarnu ekspanziju na module napravljene izvan Kine, kao što su Evropi ili SAD.

– Za dve ili tri godine situacija će biti potpuno drugačija, jer imamo sve ove zakonodavne inicijative u pripremi – rekao je Vaičiunas, pozivajući se na NZIA, kao i na druge zakone EU, koji bi mogli da dovedu do zabrane uvoza proizvoda napravljenih prisilnim radom.

Međutim, pitanje je bilo kako bi evropski proizvođači u međuvremenu mogli da „prežive u ovoj zaista kritičnoj situaciji", dok NZIA neće stupiti na snagu, rekao je on.

– U slučaju da izgubimo ove ključne kapacitete u narednim mesecima, a ja govorim o proizvodnom kapacitetu od, u principu šest GV, onda će kasnije biti mnogo teže obnoviti ih – rekao je Vaičiunas.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike