Iz vetra u Kostolcu struja za 30.000 domaćinstava

29.01.2024

10:37

0

U Vladi Srbije danas su potpisane izmene Posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka "Kostolac" Vlade Srbije KfW i EPS-a

Iz vetra u Kostolcu struja za 30.000 domaćinstava
Copyright Promo: TEKO Kostolac

Vlada Srbije, Nemačka razvojna banka (KfW) i Elektroprivreda Srbije (EPS), dopunile su Poseban sporazum za projekat obnovljive energije vetroparka "Kostolac", gde će se graditi vetroelektrana snage 66Mw.

Sporazum je u ime Srbije potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a u ime EPS-a, vršilac dužnosti direktora tog akcionarskog društva Dušan Živković.

Đedović Handanović je nakon potpisivanja ovog dokumenta kazala da je vetropark Kostolac prvi pilot projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra.

– Vrednost projekta Vetroparka Kostolac je 144 miliona evra, a kapacitet će biti 66 MW. Proizvodnja ove elektrane, odnosno njenih 20 vetroturbina, biće dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava – rekla je ministarka.

Ona je naglasila da se ovaj projekat finansira iz kredita nemačke KfW banke, Evropske unije preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a deo sredstava obezbeđuje EPS.

Za ovaj projekat, kako je precizirala, EU će obezbediti 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je koncesioni zajam KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra.

Đedović Handanović je najavila da se očekuje da vetropark bude priključen na mrežu i počne da isporučuje zelenu energiju za naše građane u prvom kvartalu 2025, navodeći da je deo internih saobraćajnica već  izgrađen i da na proleće kreće isporuka opreme za koju je potpisan ugovor.

OIE novi strateški pravac energetike

Ministarka je kazala da strateški pravci u kojima će se razvijati energetski sektor Srbije  podrazumevaju povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova, naglašavajući da to znači i da nove investicije EPS-a moraju ići u tom pravcu i doprinositi ostvarenju strateških ciljeva.

– Država je ta koja postavlja strateške ciljeve, a EPS ima važnu ulogu u njihovom ostvarivanju. Zato će ubrzanje investicije biti jedna od glavnih zadataka Nadzornog odbora i budućeg generalnog direktora ove kompanije – rekla je ona.

Ministarka je navela i da u prethodnim godinama tih investicija nije bilo dovoljno, podsetivši da više od 30 godina nije izgrađena nijedna nova elektrana i da  se to odnosi i na baznu energiju i na zelene megavate.

– To smo počeli da menjamo, da ubrzavamo projekte koji su započeti u prethodnim godinama, pa smo tako prošle godine završili revitalizaciju HE Đerdap 1, kojim smo dobili novih 114 megavata hidrokapaciteta, a u narednim mesecima biće završen TE Kostolac B3 snage 350 MW – rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, sledeći korak je ulaganje u one OIE u koje EPS nije ulagao u prethodnim godinama, a to su energija vetra i solarna energija.

BONUS  VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike