Da li ćemo raditi u ponedeljak zavisi od poslodavca, ali...

04.01.2024

16:17

0

Autor: G.M.Š.

Neradni drugi dan Božića, kao verskog praznika koji je usvojen i kao državni, ove godine je mogao da bude samo preporuka. Zašto je to tako?

Da li ćemo raditi u ponedeljak zavisi od poslodavca, ali...
Ilustracija - Copyright Freepik

Hoćemo li raditi u ponedeljak, drugog dana Božića, aktuelno je pitanje koje u Srbiji postavljaju jednako oni koji su „spojili“ neradne dane od subote 30. decembra do nedelje 7. januara, tako i oni koji će „praznovati“ samo vikend nakon prvi tri radna dana u 2024.

Vlada Srbije dala je danas zvaničnu preporuku poslodavcima da omoguće zaposlenima da ne rade u ponedeljak, drugog dana Božića koji ove godine pada u nedelju, kao generalno neradni dan.

Da li će preporuku poštovati, sada je na poslodavcima i tu se sada dolazi na neodređenu teritoriju jer odluka Vlade sa sobom nosi i neka druga radnopravna pitanja. Ukoliko poslodavac radniku omogući neradni dan, da li će on biti plaćen kao što je je plaćen svaki neradni dan na državni praznik. Takođe, da li one koji ipak budu morali da rade zbgo potreba firme, a u slučaju kada njihove kolege od poslodavca dobiju neradan dan, sleduju duple dnevnice kao kada rade na državni praznik. 

I ovde je Vlada, istim zaključkom sa sednice, preporučila poslodavcima da zaposlenima koji 8. januara 2024. godine rade, "obezbede prava koja pripadaju zaposlenom za rad na dan praznika koji je neradan dan".

Za oe poslodavce koji su sada u nedoumici da li da se drže slova zakona ili preporuka Vlade, poreski stručnjak i vlasnik novosadkse agneicje "Fiskal Pro" Đerđ Pap, kaže da ne bi trebalo da se boje inspekcije.

- Situacija jeste malo u sivoj zoni ali bilo bi nerazumno očekivati da Vlada donese preporuku a da ona njeni izvršni organi ili inspekcije postupaju protiv toga. Ne verujem da će oni koji poslodavci koji će tretirati ovaj ponedeljak kao neradni imati neke posledice, osim ekonomskih pošto naravno moraju da plate radnike kao na državni praznik. Posledice ne bi trebalo da imaju ni oni drugi, jer lako je preporučiti nešto što treba da plati neko drugi. Biće zanimljivo videti da li će država, kao najveći poslodavac u Srbiji, te beneficije primeniti i kod onih koji primaju državnu platu - kađe za 24sedam Pap, inače nekada pomoćnih direktora Poreske uprave.

Procedura za praznike jasna - i duga

Inicijativu za Vladinu odluku dao je je predsednik Republike Aleksandar Vučić u novogodišnjem TV nastupu, kada je naveo da će se „videti da li može Vlada Srbije da donese takvu odluku i da dan posle Božića, odnosno 8. januar bude neradni dan“.

- Ionako tada niko ne radi. Ostaje da vidimo da li možemo to zakonski da formalizujemo i kako da tu odluku izvedemo i šta možemo da uradimo – rekao je predsednik.

Vlada je ovu želju zaposlenih i inicijativu poredsenika da se Božić obeleži duže od jednog dana, ovoga puta mogla da podrži samo sa ovakvom odlukom jedr je formalna procedura za određivanje državnih praznika jasna.

Neradni dani za državne praznike određuju se, naime, isključivo zakonom i to posebnim. Taj propis, Zakon o državnim praznicima, donet je 2011. godine i poslednji put izmenjen pre nekoliko godina da u njega uđu dva nova praznika - Sretenje i Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Procedura izmene zakona je jasna, i ona nije baš tako brza, i pored raširene srpske prakse da se većina zakona odnosi po, u načelu vanrednoj proceduri – po hitnom postupku.

Izmenu zakona bi trebalo da formuliše i predloži resorno ministarstvo, zatim da to usvoji Vlada i kao Predlog izmena zakona pošalje na usvajanje Skupštini Srbije. Kada ga poslanici usvoje, taj propis kao i većina ostalih, važi osam dana nakon što se objavi u „Službenom glasniku“. I za rok važenje postoje izuzeci, ali propisi važe sa danom usvajanja, odnosno kada ih potpisom potvrdi prdsednik Republike, samo u izuzetno hitnim sitaucijama.

Za tako nešto ove godine nije bilo vremena, tim pre što su i Vlada i poslanici u tehničkom mandatu zbog nedavno održanih izbora, i kao takvi trebalo bi da se bave samo tekućim i hitnim poslovima.

Višednevni Božić

Što se tiče praznovanja Božića, više od jednog neradnog dana za taj praznik ne bi bilo ništa neobično jer takva je praksa i u svetu i susedstvu. Kao verski praznik on se ionako slavi bar dva dana (od Badnjeg dana), a kao neradni dani ta dva dana su i u BiH (za pravoslavne) i Republici Crnoj Gori, gde se ne radi ni Badnji dan ni dva dana Božića (tri ako pada u nedelju kao ove godine).

Čak i da je Vlada svojom odlukom proglasila i drugi dan Božića kao praznik i neradni dan, to bi moralo da potom prođe navedenu proceduru da bi ušlo u Zakon.

Primer je jedan drugi praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Od 2021. godine odlukom Vlade Srbije taj praznik se obeležava 15. septembra, ali formalno nije državni praznik jer se ne ovaj praznik još ne nalazi u Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011).

Dok se to ne dogodi, radnici u Srbiji će, bar oni koji ne mogu da „spoje praznike“, ostati na devet dana državnih praznika na koje će kao radne dane ostati kod kuće. To su Nova godina (ponedeljak i utorak, 1. i 2. januar), Dan državnosti (četvrtak i petak 15. i 16. februar), Dan rada (sreda i četvrtak, 1. i 2. maj) na koji se nadovezuje Uskrs (petak i ponedeljak, 3. i 6. maj), i Dan primirja u I Svetskom ratu (ponedeljak 11. novembar).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike