Stižu neradni dani za 1. maj i Vaskrs! Ko će sve dobiti duplu dnevnicu?

09.04.2024

18:00

0

Prema Zakonu Republike Srbije državni i verski praznici se praznuju neradno

Stižu neradni dani za 1. maj i Vaskrs! Ko će sve dobiti duplu dnevnicu?
Ilustarcija - Copyright Profimedia

Stižu nam prvi neradni dani nakon novogodišnjih i božićnih praznika. Praznik rada koji se obeležava 1. maja praznuje se neradno, a neradni dani će biti 1. i 2. maj. Odmah nakon Prvog maja dolazi i Vaskrs koji se praznije neradno 4 dana.

Prema Zakonu Republike Srbije državni i verski praznici se praznuju neradno. Ono što je dobra vest za sve one koji rade je da ih očekuje dupla dnevnica. Prema Zakonu o radu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu - najmanje 110 osnovice.

Ko ne radi?

U dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji „ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga, osim na Dan pobede koji se praznuje radno“, predviđa zakon.

Ovaj propis, takođe, predviđa i za koga je obavezno da radi na neradne dane.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da, u skladu sa zakonom i propisima donesenim na osnovu zakona, obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika koji se praznuju u Srbiji ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu“, stoji u ovom propisu.

Na neradne dane državnih praznika mogu da rade i privredna društva čija priroda delatnosti, ili tehnologija procesa rada zahteva – neprekidan rad.

Neradni dani za 1. maja i Vaskrs

Za Praznik rada biće 1. i 2. maj, oni ove godine padaju u sredu i četvrtak, a odmah zatim slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.S druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

 

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Neradni dani do kraja godine

1. maj - Praznik rada
2. maj - Praznik rada
3. maj - Veliki petak
5. maj - Vaskrs,
6. maj - Vaskršnji ponedeljak
11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike