Mask pretio radnicima koji uđu u sindikat, dokazano na sudu

01.04.2023

15:46

0

Izvršni direktor američkog proizvođača električnih automobila "Tesla", milijarder Ilon Mask, prekršio je savezni zakon o radu pretanjama radnicima

Mask pretio radnicima koji uđu u sindikat, dokazano na sudu
Ilon Maks i fabrika Tesla - Copyright Profimedia

Kada je Ilon Mask napisao na Tviteru da će zaposleni u toj kompaniji izgubiti mogućnost dobijanja akcija, ukoliko se učlane u sindikat, prekršio je savezni zakon, saopštio je sud.

Peti okružni apelacioni sud SAD, sa sedištem u Nju Orleansu, potvrdio je odluku američkog Nacionalnog odbora za radne odnose u kojoj se navodi da Maskova poruka na Tviteru iz 2018. godine predstavlja nezakonitu pretnju koja bi mogla da obeshrabri radnike da se učlanjuju u sindikat i naložio Masku da izbriše tu poruku, objavio je Gardijan.

"Tesla" je tvrdio da tvit o sindikalnom udruživanju nije pretnja i da samo uzima u obzir činjenicu da sindikalni radnici u drugim automobilskim kompanijama nisu dobili opcije za akcije.

Sudsko veće je, međutim, navelo da značajni dokazi podržavaju zaključak da je Maskov tvit bio implicitna pretnja za ukidanje berzanskih opcija kao način odmazde za članstvo u sindikatu.

Usred kampanje u fabrici "Tesla" u Fremontu u Kaliforniji, koju je sproveo sindikat Ujedinjenih radnika automobila (UAV), Musk je tvitovao: „Ništa ne sprečava tim 'Tesle' u našoj fabrici automobila da glasa za sindikat... Ali zašto plaćati sindikalne članarine i odustajati od opcija za akcije u bescenje? ”

Predsednik UAV Šon Fajn pozdravio je odluku suda.

- Evo kompanije koja je očigledno prekršila zakon, a ipak je prošlo nekoliko godina pre nego što su ovi radnici postigli bar malo pravde - rekao je Fajn.

"Pobegao" u Teksas

"Tesla" je u februaru dobio spor povodom tužbe akcionara zbog još jednog Maskovog tvita iz 2018. godine, kada je napisao da je obezbeđeno finansiranje da bi ta kompanija u potpunosti postala privatna, što se kasnije pokazalo da nije tačno.

Mask je u međuvremenu otvorio gigafabriku u Teksasu, saveznoj državi gde milijarderi plaćaju mnogo manje poreze i koja je čuvne po tome da u njoj ni država ni posldavci ne vole sindikate.

Teksas je među deset država SAD koje imaju najmanji procenat članova sindikata, a tome doprinosi i to što po zakonu sindikat mora da na teritoriji na kojoj je registovan zastupa sve zaposlene, bilo da pripadaju sindikatu (i plaćaju članarinu) ili ne. A to u američkom pravnom sistemu može da bude veoma skupo i alat je kojim sistematski  guši sindikalno organizovanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike