Kinezi kreću na Teslu i Zapadni svet: Poziv proizvođačima e-automobila

14.08.2023

10:25

0

Ujedinimo se i srušimo zapadne konkurente, pozvao je kolege prvi čovek najvećeg svetskog proizvođača automobila na struju

Kinezi kreću na Teslu i Zapadni svet: Poziv proizvođačima e-automobila
Kinez na struju od 10.000 dolara: BYD e1 - Copyright Promo: Folksvagen

Najveći kineski proizvođač električnih automobila, „BYD“ (Beyond Your Dreams), pozvao je sve kineske proizvođače automobila da se ujedine i sruše svoje zapadne konkurente.

Vang Ćuanfu, osnivač firme, dao je ovu izjavu nakon što je kompanija proslavila isporuku svog petomilionitog električnog vozila. Ćuanfu je naglasio da je došlo vreme za dominaciju kineskih marki u svetu.

Kineski proizvođači automobila sve više traže kupce na Zapadu, zbog usporavanja domaćeg tržišta u Kini, pišu Energyportal.eu i „Saut Čajna Morning Post“.

Kinesko tržište EV, inače najveće na svetu, usporilo je toliko da su se kineske i inostrane firme nedavno dogovorile da više nema rata cenama, kako svi ne bi propali. Nedigo pošto je memorandum potpisan, neki od kienskih proizvođača su se od tog dogovora ogradili.

Prirodna blaga i društveni kapital

Kina je postigla značajan napredak u sektoru električnih vozila (EV), kapitalizujući državnu podršku i nacionalnu strategiju koja osigurava dostupnost delova električna vozila, što  je proteklih godina bio ogroman problem za ostale svetske proizvođače.

Screenshot: Google Finance
Za pet godina gotovo 500 odsto rasta: Akcija BYD na kineskoj berzi

 

Osim toga, Kina kontroliše većinu kapaciteta za rafinisanje litijuma, vitalnog minerala koji se koristi u proizvodnji baterija za električne automobile. Kina takođe ima pristup grafitu i drugim bitnim komponentama u proizvodnji.

Takođe, sedište najveće svetskog proizvođača baterija za električna vozila, „CATL-a“, nalazi se u kineskom gradu Ningde u pokrajini Fudžijan.

Tu su i ogromno domaće tržište te nezanemarive podrške države. Zbog svega toga, a i jeftinije radne snage, Kina može ponuditi povoljnija električna vozila.

Inače, „BYD“ je nadmašio američku kompaniju „Tesla“ kao vodeći svetski proizvođač električnih automobila i plag-in hibrida, a sada mu je cilj da već ove godine nadmašiti firmu milijardera Ilona Maska u kategoriji prodaje vozila isključivo na struju (bez hibrida).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike