I dalje je najbogatiji na svetu, ali „tanji“ za 41 milijardu dolara

31.10.2023

09:38

0

Autor: R.B.

Direktora „Tesle“, „Spejs X“ i „X“ (Tvitera) Ilona Maska pritisli ne tako dobri podaci o trećem kvartalu i spustili mu bogatstvo ispod 200 milijardi dolara

I dalje je najbogatiji na svetu, ali „tanji“ za 41 milijardu dolara
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Jacquelyn Martin

Ilon Mask ostaje najbogatiji čovek na planeti, ali njegovo bogatstvo više nije "teško" 200 milijardi dolara, procenjuje „Blumbergov indeks milijardera“.

Mask je pod pritiskom loših rezultata u poslednjem kvartalu svoje firme za proizvodnju električnih automobila “Tesla“, i zbog toga je njegova imovina pala na 193 milijarde, piše "Biznis insajder".

Ali to ga i dalje drži na vrhu liste jer je drugoplasirani globalni bogataš, vlasnik grupacije proizvođača luksuzne robe LVMH (Luj Viton), Bernar Arno, „tek“ na 156 milijardi.

Maskovo bogatstvo je sada ispod 200 milijardi dolara prvi put posle juna, i u međuvremenu je na berzi izgubio (vlasnik je 13 odsto „Tesle“) 41 milijardu dolara.

„Tesline“ akcije su pale 10 odsto od objavljivanja podataka o profitu, i nastavile su da klizaju nakon toga. U ponedeljak su izgubile dodatnih 4,8 odsto i pale na vrednost 197,36 dolara. I pored pada od 21 odsto samo ovog meseca, akcije ovog najvećeg zapadnog proizvođača e-automobila su ipak 60 odsto više nego s kraja prošle godine.

Maskovo bogatstvo sada je daleko od onoga iz novembra 2021. godine, kada je procenjeno na 340 milijardi dolara.

Međutim, titula najbogatijeg na svetu nije mu ugrožena, jer ni Bernaru Arnou ne ide sjajno. Aktuelna kriza izazvana ratom u Ukrajini pogodila je i kupce luksuzne robe,  pa je pala potražnja koja je bila vrlo visoka tokom pandemije.

Akcije LVMH su pale za šest odsto ovog meseca, a ukupno su u 2023. niže za 1,3 odsto nego što su bile u decembru prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike