Neverovatna pretnja iz "Tesle": Ko proda svoj Cybertruck, mora da plati 50.000 dolara

14.11.2023

15:16

0

Autor: V. I.

Kompanija Ilona Maska ubacila vanrednu stavku u ugovore za kupovinu svog električnog kamioneta

Neverovatna pretnja iz "Tesle": Ko proda svoj Cybertruck, mora da plati 50.000 dolara
Copyright Profimedia

Javnost je nestrpljiva, budući da je ostalo još samo dve nedelje do 30. novembra, za kad su najavljene prve isporuke "Teslinog" vozla Cybertrucks. Reč je o ograničenim količinama, jer je masovna proizvodnja od oko 250.000 komada godišnje najavljena tek za dve godine.

Sitna slova u ugovoru

Da bi se stalo na put eventualnim preprodavcima, Ilon Mask je uneo stavku u ugovor s novim pravilom koje obavezuje kupca da tokom prve godine posedovanja vozila neće da ga proda nekom drugom. Ako se to dogodi, kompanija "Tesla" ima mogućnost da traži odštetu u iznosu od 50.000 dolara, ili vrednost primljenu kao nadoknadu za prodaju ili prenos, šta god je veće od ta dva. Takođe, ta kompanija ima mogućnost da odbije da toj osobi proda bilo koje vozilo u budućnosti.

 

 

Prodaja ipak moguća, ali pod određenim uslovima

Ako kupac ima baš dobar razlog da proda svoj Cybertruck, "Tesla" može da se složi da ga otkupi po originalnoj ceni umanjenoj za 0,25 dolara po milji vožnje i uz trošak popravke vozila u "Teslinoj" radionici polovnih vozila. Ukoliko pak "Tesla" ne želi da otkupi vozilo, kompanija tada može pristati da dozvoli kupcu da ga proda nekom drugom.

Međutim, preprodaja može biti komplikovana, jer funkcija potpuno samostalne vožnje, koja košta do 199 dolara mesečno, nije prenosiva na novog vlasnik.

Prvi put najavljen 2019. godine, očekuje se da će Cybertruck uzdrmati tržište električnih kamioneta. Prvobitno je rečeno da će početna cena kamioneta biti 39.900 dolara, ali će verovatno biti mnogo skuplji zbog globalnog poskupljenja, najavljeno je iz "Tesle". 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike