I milijardski startapi sada na mukama: Vrednost „jednoroga“ prepolovljena

22.08.2023

12:54

0

Autor: 24sedam

Procena vrednost evropskih startapa vrednijih od milijardu dolara opala je po prvi put za deset godina

I milijardski startapi sada na mukama: Vrednost „jednoroga“ prepolovljena
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ukupna vrednost evropskih "jednoroga", startap kompanija sa tržišnim valuacijama većim od milijardu dolara, opala je prvi put za deset godina. Skuplje finansiranje zbog skupljeg novca usled monetarnog zatezanja centralnih banaka, viši troškovi finansiranja i promenljivost trendova na berzama utiču na procene njihovog kapitala, objavila je platforma „Pičbuk“ (PitchBook).

U prvom polugodištu, kombinovana procena evropskih „jednoroga“ iznosila je 442 milijarde evra, kažu podaci izveštaja „Pičbuka“ za drugi kvartal ove godine. Prošle godine u isto vreme vredeli su četiri milijarde više.

Budući da su značajno bliži izlasku na tržište kapitala od startapa u ranijim fazama razvoja, na jednoroge više utiču „pomeranja“ u procenama vrednosti, ocenili su autori izveštaja. Takođe, investitori se možda ustručavaju da učestvuju u rundama finansiranja u kasnoj fazi razvoja, jer smatraju da je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti videti pozitivne prinose na svoja ulaganja.

Kao najupečatljiviji primeri smanjenja procenjene vrednosti, navode se kompanije za dostavljanje „Getir“, Checkout.com i platforma za digitalno bankarstvo „Revolut“. „Getir“  je u aprilu procenjen na 6,5 milijarde dolara, skoro upola manje nego prošle godine.

„Čekaut“ je smanjio svoju internu procenu sa 40 na 11 milijardi dolara u junu, dok je kompanija za upravljanje sredstvima „Šreders“ (Schroeders) gotovo prepolovila procenu vrednosti platforme za digitalno bankarstvo „Revolut“, prenosi Biznis.rs.

Veoma je primetno da se „jednorozi“ više ne pojavljuju nekadašnjom brzinom, ocenjuju iz „Pičbuka“.

U prvom polugodištu stvoreno je samo pet novih, što je takođe uticalo na procenu vrednosti cele grupe koja je proteklih godina neprestano rasla. Očekuje se da će se takav trend oseke nastaviti do kraja godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Biznis.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike