Prvi na udaru, ali i spas za potrošača: I trgovci se nadaju stabilnim cenama

01.11.2023

14:04

0

Autor: G.M.Š.

Inflacija je trenutno najveći izazov za trgovinu ali trgovci nisu oni glavni krivci zašto ce cene visoke, istaknuto na PKS Ritejl samitu 2023 u Beogradu

Prvi na udaru, ali i spas za potrošača: I trgovci se nadaju stabilnim cenama
Akcija "Bolja cena" - Copyright FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

- Inflacija jeste problem, ne samo za potrošače već i za trgovce, i radi se na njenoj stabilizaciji. Uveren sam da će do kraja godine iznositi osam odsto i da će se u prvom delu naredne godine spustiti na dva do četiri odsto- rekao je ministar trgovine Tomiosla Momirović na „PKS Ritejl samitu“ u Beogradu.

Na događaju koji je u hotelu "Radison Old mil“ okupio predstavnike vodećih srpskih trgovinskih lanaca, Vlade, sektroa logistike i prehrambene industrije, kao i ekonomske stručnjake, a koji je organizovala Privredna komora Srbije uz pomoć „Blumberg Adrije“, razgovarano je na teme inflacije, troškova, potreba stalnih promena u sektoru ali i društeno-odgovornog i održivog poslovanja.

Najbolnija tema svakako je bila inflacija i odgovor na potanje da li je maloprodajni sektor „dežurni krivac ili motor razvoja“.

Ministar Momirović je naglasio da je Vlada zajedno sa partnerima iz privatnog sektora uspela da realizuje akciju „Bolja cena“, da je time „izazvan domino efekat snižavanja cena u maloprodaji", kao i da profitne marže trgovaca nisu velike, kako ih je to „optuživala“ Narodna banka.

- Inflacija je kancer i ona sve teme stavlja u drugi plan, ali ima i svoje realne razloge. Nije bilo dugoročno održivo da penalizujete štediše niskim kamatama a nagrađujete druge jeftinim novcem i subvencijama. Dobro je da sada pada, realno je da ovu godinu završimo sa osam osto kamate a do sredine sledeće da padne ispod pete – rekao je ministar.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, prof. Miladin Kovaćević, nije baš uveren u osam odsto ali kaže da je i ako bude devet, svaki jednocifreni broj je prihvatljiv. Inflacija u Evropi je manja od tri odsto ali vidimo da problemi ostaju jer je pad zabeležen zbog jeftinijih energenata a cene hrane i dalje rastu. Visoka srpska inflacija je posledica nasleđene niske produktivnosti a visoke neefikasnosti domaće privrede  – upozorava Kovaćević.

I trgovinskih lanaca ističu da su marže koje oni imaju mnogo manje nego u drugim sektorima privrede, i da se potrošači osetili tek deo povećanja proizvođačkih cena.

Ukazuju da je razumljivo da su potrošačima cene, a potom i marže u prvom planu, ali ističu da u toj slici fali i to koliki je doprinos trgovine razvoja same proizvodnje hrane u Srbiji, ali i logistike ili primene tehnologije, kao i širi socijalno-ekonomski uticaj na društvo.
A sve to košta, kažu trgovci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike