Stegli se kupci u Evropi: Pala maloprodaja u avgustu

04.10.2023

15:31

0

Najveći mesečni pad maloprodaje u EU je u avgustu zabeležen u Portugaliji

Stegli se kupci u Evropi: Pala maloprodaja u avgustu
Ilustracija - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Obim maloprodaje u evrozoni je u avgustu pao za 1,2 odsto u odnosu na jul i za 2,1 odsto u odnosu na lanjski avgust, saopštio je danas Evrostat.

Na nivou EU maloprodaja je u avgustu pala za 0,9 odsto u odnosu na jul i za dva odsto u poređenju sa avgustom 2022. godine. Najveći mesečni pad maloprodaje u EU je u avgustu zabeležen u Portugaliji - za tri odsto, Francuskoj - 2,8 odsto, Belgiji - 1,5 odsto, a najveći rast u Luksemburgu - za 1,9 odsto, Poljskoj - 1,7 odsto, Danskoj - 1,6 odsto.

Pexels
 

Gledano po kategorijama, u EU je obim trgovine na malo automobilskim gorivima mesečno smanjen za 2,4 odsto, maloprodaja hrane, pića i duvana je pala za 0,9 odsto, a maloprodaja neprehrambenim proizvodima za 0,6 odsto.

Najveći međugodišnji pad maloprodaje u EU je u avgustu zabeležen u Sloveniji - za 21,5 odsto, Belgiji - 8,5 odsto, Estoniji - 7,9 odsto, dok je najveći rast maloprodaje zabeležen u Luksemburgu - 8,7 odsto, Španiji - 8,1 odsto, kao i na Kipru - 5,9 odsto.

U EU je obim trgovine na malo automobilskim gorivima međugodišnje smanjen za 7,4 odsto, kao i maloprodaja hrane, pića i duvana - za tri odsto, i maloprodaja neprehrambenih proizvoda - za 0,1 odsto.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike