Pepsiko i Kerfur okončali višemesečni „rat“

05.04.2024

09:29

0

Autor: R.B.

Francuski lanac trgovina vraća hranu i pića američkog proizvođača na svoje police u pet zemaljaEvrope

Pepsiko i Kerfur okončali višemesečni „rat“
Ne boje se tužbe: Kerfur hipermarket - Copyright Profimedia

Nekoliko meseci nakon izbijanja javnog sukoba koji je tinjao još tokom pandemije, francuski trgovnski lanacKerfur“ i američki proizvođač „Pepsiko“ postigli su dogovor koji će omogućiti povratak popularnih proizvoda na police supermarketa širom Francuske ali i još četiri zemlje u EU.

Francuski trgovac je početrkom godine saopštio da skida sa polica neke „Pepsikove“ proizvode jer imaju "neprihvatljivo povećanja cene". Sukob se ubrzo proširio i oko 10.000 „Kerfurovih“ prodavnica u pet zemalja EU – u Francuskoj, Belgiji, Španiji, Italiji i Poljskoj, je primenilo meru „odmazde“.

„Kerfur“ u navedenih pet zemalja pravi oko 0,27% globalnog prihoda „Pepsiko“, izračunao je analitičar „Bernštajna“, Kalum Eliot.

Ovaj sukob deo je šire akcije Vlade Francuske, koja je još od izbijanja pandemije počela da pritiska snabdevaće da sarađuju sa trgovcima kako bi cene bile iole pod kontrolom, prenosi „Volstrit džurnal“.

Pregovori, koji su se ticali i cena ali i profitabilnosti u odnosima između trgovaca i dobavljača, okončani su dogovorom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike