Maloprodaji i industriji sve gore, potvrđuju i Nemci

09.10.2023

10:55

0

Informacije iz Nemačke govore da ni tamo situacija u trgovini ne ide na bolje, kao ni u Srbiji

Maloprodaji i industriji sve gore, potvrđuju i Nemci
Ilustacija - Copyright Pixabay/reverent

Poslovna situacija među nemačkim trgovcima na malo se pogoršala u septembru, ali je istovremeno zabeležen i blag rast optimizma, zaključak je najnovije ankete Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri raspoloženje trgovaca na malo je u septembru pao na -9,8 poena sa avgustovskih -7,2 poena, objavljeno je na sajtu ove organizacije.

Prodavci računara i softvera, kao i trgovci motornim vozilima smatraju da je njihova trenutna situacija relativno dobra.

Nasuprot tome, mnogi prodavci robe za ličnu upotrebu i domaćinstvo, kao i prodavci nameštaja saopštili su da su kupci oprezni prilikom nabavke, rekao je stručnjak IFO Patrik Hepner.

Kome fale mušterije?

Na nedostatak mušterija se najviše žale prodavci nameštaja – 81,9% anketiranih iz tog sektora, a najmanje prodavci igračaka – 15,9% i trgovci hranom i pićem – 18,1%.

U proseku se 37,8 svih ankeranih trgovaca na malo požalilo da su njihove prodavnice previše prazne, što se kupaca tiče.

U Srbiji je situacija u maloprodaji jednako „optimistična“. Prema podacima Republikog zavoda za ststistiku, promet robe u trgovini na malo u Srbiji u avgustu je u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 8,3%, ali je u stalnim cenama (koje isključuju inflaciju) manji je za 1,5%.

Ukoliko se uporede prvih osam meseci 2023. godine sa istim periodom 2022. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 8,2%, a u stalnim cenama manji je za 4,3%.

Pada i industrija

Prema preliminarnim podacima, nemačka industrijska proizvodnja je u avgustu pala četvrti put zaredom na mesečnom nivou, za 0,2% u odnosu na jul, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku - Destatis.

Proizvodnja energije je u avgustu pala za 6,6% u odnosu na jul, kao i u građevinarstvu - za 2,4%, proizvodnji mašina i opreme - za 2,3%, a proizvodnja automobila je porasla za 7,6%.

Na godišnjem nivou je zabeležen pad za dva odsto u odnosu na lanjski avgust, navodi se u saopštenju ove organizacije sa sedištom u Visbadenu.

U tromesečnom periodu od juna do avgusta je industrijska proizvodnja u Nemačkoj bila za 1,9% manja nego u prethodnom kvartalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike