Srpsko zeleno zlato radi kao švajcarski sat: Iz vode 31 odsto više struje

25.05.2023

12:26

0

Elektrane EPS su od januara do kraja aprila proizvele 12,74 milijarde kilovatčasova električne energije

Srpsko zeleno zlato radi kao švajcarski sat: Iz vode 31 odsto više struje
Ilustracija/hidroelektrana - Copyright Pixabay

Elektrane „Elektroprivrede Srbije“ su ove godine hidroelektrane su , što je za 16,3 odsto više nego u istom periodu 2022, objavio je danas EPS. Pritom, hidro sektor beleži dvostruko bolje rezultate od proseka i u odnosu na isti period prethodne godine, proizvodnja hidroelektrana EPS bila je veća za 31,2 odsto.

Dobra proizvodnja električne energije u elektranama Elektroprivrede Srbije  iz prvog kvartala nastavljena je i u aprilu i maju. Protočne hidroelektrane proizvele su oko 4,18 milijardi kWh u prva četiri meseca ove godine, što je za 35 odsto više nego u istom periodu 2022. i za 12,5 odsto više od plana.

Akumulacione hidroelektrane, uključujući i reverzibilnu hidroelektranu "Bajina Bašta" proizvele su 559,2 miliona kWh što je za 17 odsto više od plana i sedam odsto više nego u prethodnoj godini.

Male HE proizvele su 26,3 miliona kWh i premašile su plan za 31 odsto.

Dobrom radu HE razlog je pre svega dobra hidrologija jer, u 2023. godini ostvareni prosečni dnevni dotoci na Dunavu veći su za 46 odsto nego u prethodnoj godini i veći za oko 10 odsto od desetogodišnjih ostvarenih prosečnih dotoka na Dunavu.

Na Drini, prosečni srednji dnevni dotoci u prvom kvartalu 2023. bili su veći za 48 odsto od prosečnih dotoka iz tog perioda 2022. i veći za 20 odsto od desetogodišnjih prosečnih dotoka na reci Drini.

TE spremne za letnju pomoć sistemu

Zahvaljujući dobroj hidrologiji u 2023. godini, proizvodnja EPS  hidroelektrana za prva četiri meseca bila je za 15 odsto veća od desetogodišnjeg proseka.

Ulaganje u dobru sutrašnjicu

Remontna sezona u 2023. godini u hidroelektranama je nastavljena revitalizacijom agregata A3 u HE "Đerdap 1".

Do sada su završeni remonti agregata A1 u HE "Bistrica" i agregata A1

u HE "Kokin Brod" A1, a u toku je i remont agregata A1 u RHE "Bajina Bašta".

Na mesečnom nivou, u martu ove godine HE "Đerdap 2" je ostvarila rekordnu proizvodnju od 170,9 miliona kWh.

Na dnevnom nivou, HE "Đerdap 2"  je ostvarila maksimalnu proizvodnju, 13. marta 2023. sa vrednošću od 6,16 miliona kWh, kao i HE „Zvornik“ 28. aprila sa vrednošću od 2.938.000 kWh.

Dobrim proizvodnim rezultatima hidroelektrana doprinela je pogonska spremnost svih agregata i zadovoljavajuća hidrološka situacija.

Trenutna hidrološka situacija je povolјna, tako da protočne elektrane rade punim kapacitetom, što se koristi da se obave godišnji remonti u termoelektranama, navode iz EPS.

Ističu da se povoljna hidrološka situacija očekuje i tokom juna do kada će biti završeni remonti na većem broju termo agregata.

Zalihe uglja na deponijama termoelektrana su na maksimalnim iznosima, tako da će termoelektrane u julu i avgustu moći da podrže elektroenergetski sistem, kada je realno očekivati da dotoci reka značajno padnu, a time i proizvodnja hidroelektrana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike