EBRD se priključuje oživljavanju Vlasinskih HE?

13.06.2023

11:13

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra EPS-u za rehabilitaciju sistema četiri hidroelektrane na Vlasini.

EBRD se priključuje oživljavanju Vlasinskih HE?
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Vlasinske hidroelektrane“ (Vrela 1, 2, 3, i 4) su pred dobijanjem novog života i uz već odobren grant EU, putem Investicionog okvira za Zapadni Balkan - VBIF od 15,4 evra, u revitalizaciju bi mogla da se finansiranjem uključi i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), saopštila je banka.

EBRD razmatra odobravanje kredita od 62 miliona evra „Elektroprivredi Srbije“ za rehabilitaciju sistema četiri hidroelektrane a sredstva kredita biće iskorišćena za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana.

Projekat ima za cilj produženje životnog veka HE (128 MV) i povećanje instalisanog kapaciteta lokacije za osam megavata, dajući približno 310 gWh povećane proizvodnje, kao i omogućavanje daljeg razvoja obnovljive energije u zemlji.

Sredstva kredita finansiraće se nabavka agregata nove generacije, pratećih elektromehaničkih sistema blokova i elektrane, hidromehaničke opreme i upravljačke opreme za HE koja se sastoji od četiri kaskade, sa ciljem zamene zastarele opreme.

EBRD će odluku o kreditu doneti 13. decembra 2023.

Investicija se zasniva na dugom angažmanu EBRD sa kompanijom i pružiće dalji podsticaj produženom putu korporativne reforme kompanije, sa ciljem da se ojača njeno korporativno upravljanje i upravljanje, kao i da se izgrade mogućnosti za prekvalifikaciju radne snage pogođene zelenim ekonomska tranzicija, navela je EBRD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike