I rudarstvo i ekologija: EPS ima široke prioritete

07.08.2023

11:09

0

Vršilac dužnosti generalnog direktora AD "Elektroprivrede Srbije“ (EPS), Dušan Živković kaže da će ta kompanija nastaviti ulaganje u modernizaciju rudarske opreme i unapređenje zaštite životne sredine

I rudarstvo i ekologija: EPS ima široke prioritete
Ilustracija - Copyright 24sedam/Promo/Milorad Drča

- Prioritet su investicije i to ne samo u obnovljive izvore, što je trend u Evropi i u  svetu. Znamo šta je naša bazna energija i nastavljamo ulaganje u modernizaciju rudarske opreme - kazao je Živković u nedelju na obeležavanju Dana rudara.

Živković je, kako je saopštio EPS, rekao i da samo strateškim razvojem ta kompanija može da obezbedi sigurno snabdevanje stanovništva i privrede električnom energijom u narednom periodu.

- Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike pružaju nam snažnu podršku na putu profesionalizacije i modernizacije poslovanja. Zajedničkim radom, uz razumevanje i dijalog, dolaze i rezultati - rekao je on.

Živković je podsetio i da je veliki korak već napravljen kada je ta kompanija postala akcionarsko društvo i „mnoga vrata za njeno uspešno poslovanje su se otvorila“.

Prema rečima novog prvog čoveka EPS-a, koji je sredinom jua nasledio naprasno smenjenog Miroslava Tomaševića, iskopani kubici jalovine i milioni tona uglja u Rudarskom basenu Kolubara i u Kostolcu, ali i neprekidni rad po svim vremenskim uslovima,  svedoče o trudu, znanju i predanom zalaganju rudara.

- Mnogo toga su rudari postigli, a uveren sam da će stručnost i rad doprineti da EPS bude moderna i uspešna kompanija.To je posebno važno u narednom periodu, koji je pred nama i donosi nam izazove i promene u energetskom sektoru - rekao je Živković.

Na Spomen obeležju rudaru u Starom Kostolcu, juče su položeni venci u čast mnogobrojnih generacija koje su radile u nekadašnjim podzemnim i sadašnjim površinskim kopovima lignita.

Vence su pored Živkovića, položili i direktor kopa Drmno Nenad Predić, kao i predstavnici kostolačkog sindikata Danijel Radosavljević, Željko Vojnović i Dušan Bakić, Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca i predsednik Gradske opštine Kostolac Serđo Krstanoski.

Mladi Kostolčani priredili su recital u čast rudara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike