Ako se uozbiljimo: Srbija bi do 2025. mogla da ima hibridni „Đerdap 3“

11.10.2022

10:43

0

Interesovanje inostranih partnera postoji, a Srbiji bi dobrodošla jedna moderna hidro-solarna elektrana, koja može da se relativno brzo izgradi, poručuju iz Ministarstva energetike

Ako se uozbiljimo: Srbija bi do 2025. mogla da ima hibridni „Đerdap 3“
Copyright Pixabay/tuproyecto

Ukoliko se Srbija ubrza na projektu nove hibridne revcerzibilne hidroelektrane „Đeredap 3“ naš elektroenergetski sistem, koji trenutno kuburi sa proizvodnjom, mogao bi da dobije 2,4 GW kombinovanog hidro-vetar-solar sistema, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

- Ukupni kapacitet te elektrane bi mogao da ide do 2.400 megavata, tako da oko 2.000 megavata bude hidroelektrana, a po 200 megavata da budu solarna elektrana i vetroelektrana. Ako projekat bude napredovao, verujem da je moguće da iduće godine imamo određene ugovore, tehničku dokumentaciju i da počnemo radove kako bismo deo kapaciteta imali na mreži do 2025. godine - rekla je ministarka i potpredsednica tehničke vlade.

Ministarka energetike je rekla da se najbrže do novih kapaciteta može doći gradnjom solarnih elektrana i vetroelektrana, koje EPS može da gradi zajedno sa strateškim partnerima, tako da bude većinski vlasnik projekta i da se struja koja se proizvede prvo iskoristi za potrebe Srbije, a da se višak izvozi.

Mihajlovićeva je rekla da postoji zainteresovanost američkih kompanija i za gradnju RHE „Ðerdap 3“, koja će biti prva hibridna reverzibilna hidroelektrana.

Dodala je da je važno da se više ulaže i u prenosnu i distributivnu mrežu kako bi se njihov razvoj uskladio sa gradnjom novih elektrana, kao i zbog veće pouzdanosti u snabdevanju i smanjenja gubitaka u distributivnom sistemu.

Diversifikacija izvora

Srbija radi na diversifikaciji snabdevanja gasom i naftom, ali za razliku od gasa i nafte, u elektroenergetskom sektoru možemo biti energetski nezavisni od uvoza, ali samo uz nove investicije, rekla je Mihajlovićeva gostujući na televiziji „Hepi“.

- Pored gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, koja će biti završena naredne godine, u narednom periodu pokušaćemo da obezbedimo i alternativne rute za snabdevanje sirovom naftom. Jedna mogućnost je priključivanje na naftovod „Družba“ preko Mađarske, kojim se transporuje samo ruska nafta, a postoji i opcija koja je skuplja, ali koja daje mogućnost da nabavljamo sve vrste nafte, a to je gradnja naftovoda kojim bi se rafinerija u Pančevu povezala sa lukom Drač, a preko Severne Makedonije - rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike