Silicijumska dolina, ali u Saksoniji: U Drezdenu zacrtana fabrika čipova TSMC

09.08.2023

09:44

0

Autor: 24sedam

Tajvanski koncern, najveći proizvođač poluprovodnika u svetu, gradi novu fabriku u Drezdenu, odlučeno juče

Silicijumska dolina, ali u Saksoniji: U Drezdenu zacrtana fabrika čipova TSMC
ipovi profimedia-0615176519 - Copyright Profimedia

Upravni odbor tajvanskog koncerna TSMC, vodećeg proizvođača poluprovodnika u svetu, odlučio je juče da u Drezdenu, na istoku Nemačke, budu izgrađeni novi proizvodni pogoni za čipove.

Fabrika će se graditi u partnerstvu s drugim koncernima kao što su „Boš“, „Infineon“ i NXP, a zajednička investicija će iznositi više od deset milijardi evra. Predviđeno je da fabrika proizvede 40.000 takozvanih vafera – čipova veličine od 22 do 28 nanometara puta 12-16 nanometara.

- Cilj je izgradnja moderne fabrike poluprovodnika kako bi se pokrio brz rast potreba automobilske industrije i drugih industrijskih sektora.

Kako se dodaje konačna investiciona suma će biti poznata kada bude razjašnjena visina državnih subvencija.

Ranije je bilo reči o čak pet milijardi evra nemačkih državnih subvencija, ali pod uslovom da to odobri Evropska komisija. Nemačka bi taj novac obezbedila iz Fonda za klimu i transformaciju, piše „Dojče vele“ (DW).

Zajedničko preduzeće ESMC zapošljavaće 2.000 ljudi. Trebalo bi da izgradnja počne u drugoj polovini 2024, a završetak gradnje predviđen je za 2027. Tajvanci će držati kontrolu nad 70 odsto zajedničkog preduzeća, a preostali partneri će imati po deset odsto udela.

I Amerikanci ulažu u Nemačku

Nemačka je do sada odobrila 20 milijardi subvencija kako bi velike firme kao što je američki „Intel“ ili nemački „Infineon“ izgradile proizvodne pogone u zemlji. Otkako Vašington pokušava da se oslobodi zavisnosti od azijske proizvodnje čipova, to se poklapa sa interesom firmi u Evropi i Americi da stvore bezbedne lance snabdevanja.

TSMC ulaže u pogone i u SAD i Japanu. Razlog leži i u strahu od moguće eskalacije sukoba između Kine i Tajvana, koji bi doneo teške poremećaje na trgovinskim putevima. Najveći broj čipova koji se ugrađuju u proizvode visoke tehnologije trenutno potiču iz Tajvana, Japana, Kine i Južne Koreje.

Što se tiče Nemačke, najpre je američki koncern „Intel“ posle dugih pregovora dobio odobrenje da gradi fabriku čipova u Magdeburgu. Reč je o investiciji od 30 milijardi evra koja sa sobom povlači deset milijardi evra državnih subvencija.

Minhenska firma za proizvodnju poluprovodnika „Infineon“ investira pet milijardi evra u nove pogone u Drezdenu, a to gradilište svečano je otvoreno u maju.

Američki koncern „Višej“ namerava da gradi svoje pogone u gradiću Iceho na severu Nemačke. I južnokorejski „Samsung“ razmišlja o gradnji fabrike u Evropi. To je i bila tema posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Seulu početkom leta. Američki koncern „Volfspid“ obznanio je da će graditi fabriku čipova u zapadnoj nemačkoj pokrajini Zarland.

Smatra se da Nemačka ima dobre karte prilikom odlučivanja o mestu ulaganja, jer već postoje brojne fabrike čipova. Dakle, već postoji okruženje sačinjeno od preduzeća, dostavljača, saradnika i istraživačkih kapaciteta…

- Moramo doprineti tome da planirane investicije sada zaista dođu u Nemačku i Evropu - upozorio je Šolc u maju.

„Silicijumska Saksonija“ sve veća

Drezden je među svetski najznačajnijim mestima za industriju poluprovodnika. Još u vreme komunističke vladavine u Drezdenu je bilo sedište „Robotrona“, najvećeg proizvođača računara. Na tamošnjem uglednom Tehničkom univerzitetu školuju se stručnjaci informacione tehnologije i inženjeri elektronike. Nekadašnja Istočna Nemačka ulagala je u Drezden kako bi smanjila tehnološki zaostatak za Zapadom.

Posle ponovnog ujedinjenja zemlje, brojna preduzeća za proizvodnju poluprovodnika naselila su se u Drezdenu. Američka firma AMD, koju je posle preuzeo „Globalfoundries“ samo je jedan od primera.

„Boš“ je takođe uložio novac u svoju fabriku čipova u glavnom gradu Saksonije. Odavno se govori o „Silicijumskoj Saksoniji“, po ugledu na kalifornijsku „Silicijumsku dolinu“.

„Silicijumska Saksonija“ je ujedno i ime udruženja koje u Drezdenu okuplja firme iz te branše, kao i istraživačke institute i univerzitete. Učlanjeno je više od 390 preduzeća sa 50.000 zaposlenih. Prema tim podacima, to je najveće nemačko područje s velikom koncentracijom preduzeća iz oblasti informacione tehnologije, a spada i u najveće evropske oblasti te vrste.

Frank Bezenberg, menadžer „Silicijumske Saksonije“, kaže da je upravo takva koncentracija, „efekat klastera“, odnosno to je ono što region čini atraktivnim.
- Postoji mnogo znanja iz te oblasti i bogata istorija - kaže Bezenberg za DW.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike