Vasilij Nebezja: Nemačka da bude kosponzor rezolucije o genocidu nad ruskim narodom u Drugom svetskom ratu!

23.04.2024

23:15

1

"Nemačka, koja stoji iza Rezolucije o Srebrenici, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku", rekao je Nebezja

Vasilij Nebezja: Nemačka da bude kosponzor rezolucije o genocidu nad ruskim narodom u Drugom svetskom ratu!
Vasilij Nebenzja - Copyright AP Photo/Seth Wenig

Ruska delegacija zadala je pravu glavobolju Nemačkoj u Njujorku.

Naime, na sastanku koji je Nemačka sazvala u Ujedinjenim nacijama za sve države članice, ruska delegacija se javila za reč i zatražila od Nemačke da bude kosponzor rezolucije o genocidu nad ruskim narodom u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, u ranijoj izjavi za srpske medije u Njujorku, uski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja rekao je da je Rezolucija politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje, već nešto potpuno suprotno.

- Razgovarali smo o tom nacrtu rezolucije koji su donele Nemačka i još nekoliko drugih zemalja, o genocidu u Srebrenici. Predstavile su ga benigno, kao nešto sa dobrim namerama. Ali mi svi znamo da je to politički trik kome nije cilj međunacionalno pomirenje kao što je predstavljeno, već nešto potpuno suprotno. Može da pojača napetosti na Balkanu i da ima posledice kakve podnosioci rezolucije možda nisu ni zamislili - ukazao je Nebenzja.

Profimedia
 

Nebenzja je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju kao i mnoge zemlje članice UN.

- Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat - rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, neće se iznenaditi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu od strane nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

- Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Nebenzja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike