Berlin će čipove naći kod kuće: S dalekog Tajvana stiže TSMC

07.08.2023

15:10

0

Čuveni tajvanski proizvođač poluprovodnika „TSMC“ trebalo bi sutra da saopšti da želi da izgradi fabriku čipova u Nemačkoj, objavio je nemački poslovni list “Handelsblat“

Berlin će čipove naći kod kuće: S dalekog Tajvana stiže TSMC
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pozivajući se na izvore iz nemačke vlade, “Handelsblat“ kaže da će Odbor direktora „TSMC“ sutra dati „zeleno svetlo“, nakon čega bi tajvanska kompanija mogla da potpiše pismo o namerama sa Berlinom o detaljima finansiranja, a konačnu odluku donosi Evropska komisija (EK).

Kako prenosi Rojters, „TSMC“ će voditi ovu fabriku čipova kod Drezdena zajedno sa kompanijama „Boš“, „Infieneon“ i „NXP“, naveli su isti izvori.

U ovoj fabrici će se pre svega proizvoditi čipovi za autoindustriju a nemačka vlada će podržati izgradnju sa pet milijardi evra, naveo je list.

Ministar ekonomije Nemačke odbio je da prokomentariše tu vest.

Brisel i zemlje članice EU se zalažu za domaću proizvodnju poluprovodnika i nude milijarde evra državnih subvencija proizvođačima za izgradnju fabrika na svom tlu.

Na taj način žele da smanje zavisnost od azijskih dobavljača i smanje globalni nedostatak čipova koji je stvorio probleme u autoindustriji, ali i u svakoj drugoj jer čipovi su danas i u kućnim frižiderima.

Subvencije daju i u SAD, kako bi privukli proizvođače iz Tajvana i Južne Koreje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike