Od igrica do jednog biliona dolara: Nvidija jaše talas AI, ali nije jedina

04.06.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Poznato ime za sve one koji igraju kompjuterske igre sada je postalo i ime koje je veoma blizu top ligi tehnoloških firmi uopšte

Od igrica do jednog biliona dolara: Nvidija jaše talas AI, ali nije jedina
Nvidija čip vodećći u AI - Copyright Pixabay/Jacek Abramowicz

„Nvidija“ je na hajpu oko proboja veštačke inteligencije do krajnjih korisnika, srušila plafon od bilion dolara vrednosti, ali daleko od toga da će jedina profitirati na "tehnologiji sutrašnjice".

Naravno, proboj „Nvidije“ nije stigao preko noći, niti je slučajan. Nakon što je dugo pravila grafičke kartice za gejmere, kada je potražnja nakon pandemije stala, kompanija se proširila i na čipove za data centre, teritoriju na kojoj dominiraju „Intel“ i „Advansed majkro devajses“ (AMD), piše "Blumberg".

I sada kada je „veštačka inteligencija“ postala reč koja otvara sva vrata, bilo je potrebno da se pokaže da procesori mogu da podnesu masivna radna opterećenja koje zahteva obrada ogromnog broja podataka kakav zahteva primena AI, kompanija je napravila brz prodor. Nakon naglog porasta, čipovi data centra sada ostvaruju više prihoda od gejminga.

Sada je spremna da prestigne „Intel“ u prodaji data centara, nešto nezamislivo do pre samo nekoliko godina. I ostalo je tek nekoliko kompanija koje su sada po kapitalizaciji iznad ove firme: „Epl“, „Majkrosoft“, Alfabet (Google), i „Amazon“, dok je pretekla „Metu“ (Fejsbuk).

Screenshot: Bloomberg
Vrednost vodećih tehnoloških kompanija, u bilionima dolara

 

„Nvidija“ proizvodi nešto što je postalo „procesor izbora“ za kompanije koje razvijaju četbotove, generatore slika i druge AI alate. Kompanija očekuje 11 milijardi dolara prodaje samo u sledećem kvartalu.

"To je sada jedina podrazumevana opcija" – kaže Alan Pristli, analitičar u „Gartneru“.

Amerikanci uzleteli, i Korejci će profitirati

Iako je trenutno najuspešnija „Nvidija“ nije i jedina koja od AI dobija veliki „bust“. Od trenda dobru žetvu imaju i korejski „Samsung“, „SK Hajniks“ i „Mikron“.

„SK Hajniks“ i „Mikron tehnolodži“ vladaju sa 52 odsto globalnog tržišta za dinamičku memoriju sa nasumičnim pristupom. Kombinovano, vrede samo 140 milijardi dolara ali perspektiva je ogromna.
Njihov jedini rival u tom polju je „Samsung Elektroniks“, koji drži 43 odsto DRAM industrije, kao jedan od najmanje četiri globalna sektora u kojima je među vodećima u svetu, i ima obrt od 317 milijardi dolara.

 

Sada , kada AI sektor poleće, etablirani giganti kao što je Majkrosoft“ i pridošlice kao što je „OpenAI“ (tvorac famoznog ČetGPT) spremni da lupaju na vrata „Samsunga“, „SK Hajniksa“ i „Mikrona“.

Profit skočio za više od pola

Tri decenije star proizvođač čipova „Nvidija Grupa“ sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji, zapanjila je tržište i ostvarila skok vrednosti akcija kada je krajem maja saopštila da očekuje 11 milijardi dolara prihoda u narednom kvartalu. To je 52 odsto više od 7,2 milijarde dolara koliko su analitičari procenili.
I iako je rival “Intel“ imao skoro dva puta veći godišnji prihod Nvidije, ona je ipak imala rast vrednosti akcije šest puta veći od „Intela“. Taj skok u jednom danu je jedan od najvećih na tržišnoj kapitalizaciji ikada - 180 milijardi dolara u jednom danu.

Mašinama koje „krckaju“ podatke, analiziraju obrasce u video zapisima, audio zapisima i tekstu i „izbace“ replike sadržaja kreiranog od čoveka biće potrebni memorijski čipovi. U stvari, AI kompanije će verovatno kupiti više DRAM-a nego bilo koji drugi deo tehnološkog sektora u istoriji.

Razlog za ovu potražnju za memorijski čipovima je prilično jednostavan: „Nvidijini“ AI čipovi se razlikuju od standardnih procesora usisavanjem ogromne količine podataka u jednom cugu, „krckanjem“ brojeva u jednom e-redu, zatim izacivanjem rezultata odjednom. Ali da bi se ova prednost napajanja realizovala, potrebne su im informacije da bi se brzo i bez odlaganja unele u računar. Tu dolaze memorijski čipovi.

Procesori ne čitaju podatke direktno sa čvrstog diska – to je presporo i neefikasno. Prvi izbor je da ga držimo u privremenom skladištu unutar samog čipa. Ali ovde nema dovoljno prostora za držanje – proizvođači čipova radije posvećuju ovu dragocenu nekretninu funkcijama obrade brojeva. Druga najbolja opcija je da koristite DRAM memoriju.

Kada obrađujete milijarde informacija u jednom potezu potrebni su vam ti podaci blizu i brzo isporučeni. Nedostatak adekvatnog DRAM-a u sistemu značajno će usporiti računar, neutrališući vrednost trošenja 10.000 dolara na najbolje procesore za pokretanje sofisticiranih četbotova. Što znači da je za svaki vrhunski AI procesor kupljen, čak jedan terabajt DRAM-a može biti instaliran – to je 30 puta više od vrhunskog laptopa.

Za svaki vrhunski AI čip koji se proda kupcima, biće isporučeno još desetak DRAM čipova, a to znači veći prihod za "Samsung", "SK Hajniks" i "Mikron". Kako Nvidia raste, tako će rasti i ove tri kompanije koje kolektivno kontrolišu 95 odsto DRAM tržišta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike