I kod Nemaca masno zarađuju na inflaciji

13.12.2022

10:35

0

Objektivno više tržišne cene energije i inputa u proizvodnji nisu jedini razlog inflacije u Nemačkoj, jer neko koristi trenutak da „ošiša“ mušterije, pokazalo i istraživanje u Nemačkoj

I kod Nemaca masno zarađuju na inflaciji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kompanije u nekim sektorima privrede iskoristile su povećanje cena inputa kao izgovor za svoje poskupljenja ali u meri da su povećali i profit, objavio je Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhen.

Ovo sugerišu podaci iz zvanične statistike o ekonomskom učinku, koje je koristio IFO za utvrđivanje razlika u ceni, što omogućava da se izvuku zaključci o poskupljenjima koja nisu uzrokovana većim troškovima inputa.

Ovo se posebno odnosi na trgovinu, poljoprivredu i građevinarstvo, koji su u Nemačkoj iskoristili povećanu potražnju, kaže zamenik  direktor IFO ogranka u Drezdenu, Joakim Ragnic.

- Posle pandemije kovida 19, domaćinstva su akumulirala veliku ušteđevinu. To je povučeno tokom 2022. godine, što je podstaklo veću potražnju potrošača - rekao je Ragnic.

Kako navodi IFO, državna pomoć je, takođe, doprinela većoj potražnji, čime je otvoren veći prostor za rast cena.

- Kompanije naročito u poljoprivredi i šumarstvu, uključujući ribarstvo, u građevinarstvu i trgovini, ugostiteljstvu i transportu, podigle su mnogo više cene nego što bi se očekivalo samo na osnovu viših cena inputa - dodao je Ragnic.

Kako je rekao, izgleda da neke kompanije koriste vrtoglave troškove kao izgovor da poboljšaju svoj profit povećavajući cene u prodaji. Ragnic je rekao da su verovatno poljoprivredna preduzeća, dok su još uvek koristila svoje postojeće zalihe đubriva i stočne hrane, već uračunale očekivana povećanja cena za obnavljanje zaliha.

U građevinarstvu je neravnoteža između ponude i potražnje verovatno doprinela naročitom oštrom povećanju cena, navodi IFO.

Ima li leka za ekstraprofit

Joakim Ragnic dodaje da je jedini lek za preveliko poskupljenje veća konkurencija, jer bi to omogućilo potrošačima da kupuju jeftinije proizvode, što bi dovelo do manje inflacije, ali i profita.

Smatra da nema ni razloga da vlada interveniše na tržištu kada je reč o cenama.

- Borba protiv inflacije je pre svega zadatak Evropske centralne banke, ali Vlada bi mogla da pomogne u smanjenju inflacije odustajanjem od širokih olakšica u korist svih domaćinstava i ograničavanjem mera politike na posebno siromašna domaćinstva – zaključuje Ragnic.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike