Od 1. januara ogromno poskupljenje struje ali i velike olakšice: Nemci na udaru

26.11.2022

08:02

0

Nemačka vlada donela je odluku o ograničenju cene struje i gasa na svom tržištu, koje će važiti od januara 2023. do aprila 2024, ali i velikim poskupljenjima za građane

Od 1. januara ogromno poskupljenje struje ali i velike olakšice: Nemci na udaru
Struja poskupela zbog gasa "i Rusije" - Copyright Pixabay

Sedam miliona domaćinstava u Nemačkoj obavešteno je o ogromnim poskupljenjima struje od Nove godine, piše DW. Nakon toga Vlada je obećala subvencije ali i ograničenje cene struje i gasa na domaćem tržištu.

Nemci inače imaju jednu od najskupljih struja u EU, a ovih dana su milioni domaćinstava dobili obaveštenje o poskupljenju struje od Nove godine. Neka povećanja su drastična, pa će tako „Rijnenergie“ iz Kelna od januara struju naplaćivati oko 55 centi po kilovat satu, što je povećanje od skoro 130 odsto.

Pored Kelna, poskupljenje je pozamašno i u Minhenu, gde će kilovatsat od Nove godine koštati 61,9 centi. Ranije je to bilo 25 centi.

- Nova godina počinje ogromnim talasom poskupljenja električne energije - rekao je Torsten Štork, energetski stručnjak na portalu za poređenje cena Verivoks.

„Rijnenergije“ iz Kelna se poziva na visoke troškove nabavke. U odnosu na prethodnu godinu, cene na berzama struje su porasle za više od 300 odsto, na vrhuncu više od deset puta. Uz to raste i mrežarina.

Struja skuplja 60 odsto

Portal za poređenje cena Check24 piše da je u Nemačkoj povećanjem cene struje od Nove godine pogođeno „oko 7,3 miliona domaćinstava". Povećanja iznose u proseku 60,5 odsto.

Povećanja cena na početku nove godine su veoma različita širom Nemačke, pa se tako u Gradskoj Elektroprivredi u Potsdamu (Brandenburg) cena povećava za oko 21 odsto - na 46,5 centi po kilovatsatu.

U „MVV Energie“ u Manhajmu (Baden-Virtemberg) od januara struja košta nešto manje od 45 centi umesto dosadašnjih 27 centi, dok će istočnonemački dobavljač energije „EnviaM“ (Kemnic, Saksonija) ubuduće naplaćivati 48,1 cent, što je 20,1 centi više nego ranije.

Prema proračunima Check24, domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 5.000 kilovatsati je u novembru 2020. godine u proseku plaćalo 29,4 centa, a godinu dana kasnije - 31,6 centi. Trenutno je prosek 42,7 centi.

Porezi i doplate čine nešto više od polovine cene struje po kilovatsatu i to je jedan od razloga zašto je cena struje u Nemačkoj toliko visoka u odnosu na druge zemlje EU, navodi DW.

Jednim od glavnih razloga najnovijeg ekstremnog poskupljenja struje smatra se ekstremno povećanje cena gasa, kao posledica rata Rusije protiv Ukrajine.

Ograničenje cene na godinu dana

Savezna vlada je juče donela najavljeni nacrt zakona, odnosno niz mera kojima ograničava cene gasa i struje i time otvorila put za odluke parlamenta.

Prema nacrtu zakona, od 1. januara 2023. domaćinstva i mala preduzeća bi osnovnu kvotu struje od 80 odsto potrošnje iz 2021. dobijala po fiksnoj bruto ceni od 40 centi po kilovat satu, a ostatak po tržišnoj ceni.

Industrijske firme će dobiti garantovanu neto cenu od 13 centi po kilovat satu za osnovnu kvotu od 70 odsto potrošnje 2021. godine.

Kada je reč o gasu, domaćinstva i mala i srednja preduzeća će dobiti zagarantovanu bruto cenu gasa od 12 centi po kilovat satu za 80 odsto potrošnje iz 2021. godine.

Ova ograničenja cena struje i gasa važiće do aprila 2024. Građani i firme biti retroaktivno rasterećeni za januar i februar, odnosno, obračun će se izvršiti u martu i za prethodna dva meseca.

Olakšica, odnosno ograničenje cene struje biće delimično finansirano oporezovanjem takozvanog dodatnog profita koji firme ostvaruju na tržištu električne energije.

To se odnosi na sve proizvođače struje, dakle i nuklearne elektrane, one na ugalj i proizvođače zelene struje od vetra i sunca, koji su nedavno imali koristi od visokih cena na berzi.

To oduzimanje dodatnog profita u visini od 90 odsto će se vršiti od 1. decembra, a ta praksa bi trebalo da se završi najkasnije do 30. aprila 2024. godine, piše DW.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike