Porez na ekstraprofit: Hrvatska dodatno oporezuje veće zarade u 2022. godini

17.11.2022

10:33

0

Hrvatska uvodi vanrednu stopu poreza za one koji su u kriznoj 2022. godini zaradili više od četvorogodišnjeg proseka

Porez na ekstraprofit: Hrvatska dodatno oporezuje veće zarade u 2022. godini
Zagreb - Copyright Pixabay

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je danas uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji, kao solidarnog doprinosa onih koji imaju više onima koji imaju manje. Slične poreze, posebno na energetske i naftne kompanije, najavile su i neke drgue zemlje EU.

Ministar finansija Marko Primorac je na koferenciji za medije izložio detalje predloženog zakona, koji se odnosi poreske obveznike koji su ostvarili u 2022. godini znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosek, prenosi portal Dnevno.hr.

U hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti postoje dve stope i dva praga poreza na dobit, a s novim porezom se u kriznoj situaciji uvodi defakto još jedan prag i još jednu stopu.

- Oni čiji je godišnji prihod veći od 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 posto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. koji bude za 20 odsto iznad proseka u poslednje četiri godine godine - kazao je Primorac.

Prema njegovim rečima, kad se sve sabere ako je nekome dobit u 2022, na primer, porasla 50 posto u odnosu na četvorogodišnji prosek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 posto, a onome čija je dobit porasla 100 postu u odnosu na poslednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

- U ovoj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu deo tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti - rekao je Primorac, dodajuću da se novi porez odnosi na sve pravne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi, precizirao je, bio dve milijarde kuna (oko 265 miliona evra).

On je naglasio da će se sredstva od poreza na ekstraprofit "koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta".

Primorac je takođe rekao da je ovo jednokratan porez za 2022. godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike