Severni tok izbušen, Balkanski ugrožen

01.10.2022

10:55

0

Autor: 24sedam

Nakon sabotaža na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, Moskva upozorava da je ugroženog snabdevanje i preko drugih, prvenstveno Turskog/Balkanskog toka

Severni tok izbušen, Balkanski ugrožen
Copyright Foto:Pixabay

Severni tok 1 je prvo išao na polugodišnji remont u julu, zatim je došlo do kvara koji je oborio protok na smao 20 odsto pređašnjih količina a na kraju je došlo i do potpunog prekida zbog toga što je na cevima izvršena sabotaža.

Za sabotažu se još niko direktno ne optužuje ali za kvar pre toga Moskva optužuje EU, odnosno sankcije koje je za konglomeracija uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Zbog sankcija je održavanje infrastrukture ruskih gasovoda sve otežanije, što je pokazala i „avantura“ putovanja remontovane turbine iz Kanade do Rusije. Sada se sličan scenario najavljuje i za Balkanski tok, odnosno Turski tok na koji se nastavlja taj gasovod koji dovodi gas do Srbije i Mađarske.

Ukoliko se sankcije nastave, upozorava Moskva, i taj pravac snabdevanja Evrope, a prvenstveno Balkana, gasom biće ugrožen jer je nemoguće redovno održavanje.

Turskim tokom, ispod Baltičkog mora, u centralnu Evropu može da stigne 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Polovina te količine je namenjena za Tursku a polovina za Zapadni Balkan i Centralnu Evropu. Najveći korisnici tog dela gasa su Srbija i Mađarska.

Oleg Aksjutin, direktor „Sautstrim transport B.V.“, poslao je notu u septembru šefovima ekspozitura u kojima kaže da će holandski regulator za uvoz i izvoz gasa povući licencu 17. septembra.

Zasad bez panike

Tržište gasa u Evropi je trenutno neobično mirno i cena pada. Trenutno je na 189 evra po megavatčasu, odnosno 1.915 dolara za 1,.000 kubnih metara. To je daleko od 350 evra (3.550 dolara) s kraja avgusta, a razlog je što su evropska skladišta gasa ekspresno napunjena i sve uspešniji su alternativni kanali snabdevanja osim tradicionalnih ruskih.

U tom pismu, čiju kopiju je ima RFE/RL, Aksjutin je naredio da se suspenduje izvršavanje svih ugovora vezanih za tehničko održavanje gasovoda, uključujući dizajniranje, izvođenje radova, sklapanje, testiranje, popravke, održavanje i trening.

Omogućena je samo interventna aktivnost u slučaju potencijalne štete za životnu okolinu.
„Sautstrim transport B.V.“ je tražio novu dozvolu, ali je pitanje da li će je dobiti, rečeno je iz kompanije za RFE/RL, prenosi Oilprice.com.

Gasovod Turski tok leži na tri kilometra ispod nivoa mora na tlu velike seizmičke aktivnosti. Specijalni brodovi redovno nadgledaju cevovod kako bi brzo mogli da saniraju kvarove. Oprema na tim brodovima je uglavnom sa Zapada, i sada za nju nije moguće dobiti ni delove ni opraviti ih van Rusije.

Screenshot: ICE berza
 

 

Bendžamin Šmit, a istraživač Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku i stariji član Centra za analizu evropske politike, kaže da EU mora da se pripremi za ponavljanje severnomorske strategije i na Baltiku.

- Mesecima, „Gasprom“ navodi lažne tehničke razloga i sankcije da smanji isporuku gasa i koristi gas na Severnom toku kao oružje protiv EU. Po istom scenariju EU mora da se pripremi i za Turski tok – kaže Šmit, bivši savetnik za evropsku energetiku u američkom Stejt dipartmentu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike