Poljski ministar izjavom „hvala SAD" napravio buru u Rusiji: Ako su umešani, njihove isporuke u EU mogle bi da se pretvore u košmar

28.09.2022

08:19

0

Sikorski je svojom objavom praktično upro prstom u Vašington

Poljski ministar izjavom „hvala SAD" napravio buru u Rusiji: Ako su umešani, njihove isporuke u EU mogle bi da se pretvore u košmar
Gasovod Seevrni tok je raznet 26. septembra 2022. - Copyright Danish Defence Command via AP

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na objavu ministra inostranih poslova Poljske Radeka Sikorskog, koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju sa mesta curenja gasa usled oštećenja na gasovodu Severni tok uz poruku u kojoj se zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama, ne objašnjavajući na šta tačno misli.

Zaharova je istakla da Rusija čeka reakciju Brisela na ono što je napisao Sikorski.

 

 

- Da li je to zvanična izjava o terorističkom aktu - napisala je ona na svom Telegram nalogu posle objave Sikorskog.

Zatim je, u izjavi za radio Sputnjik, rekla da ako bez reakcije Evropske unije, evropskih institucija i birokratije ostane to što je juče uradio Sikorski, treba govoriti ne samo o mržnji prema Rusima, nego i prema onim ljudima koji biraju evropske političare.

- Sikorski, građanin članice EU, poslanik Evropskog parlamenta, koji je ranije bio ministar spoljnih poslova Poljske, zahvalio je SAD za diverziju... za oštećenja civlne infrastrukture na teritoriji država EU... Čovek je sam sebe raskrinkao da mrzi Evropu - rekla je Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

Zamenik međunarodnog komiteta Saveta federacije Vladimir Džabarov prokomentarisao je da ako istraga o eksplozijama ukaže na umešanost SAD, onda situacija može kardinalno da se promeni.

- Tada isporuke tečnog gasa u Evropu mogu za Amerikance da se pretvore u košmar. Zar su naši protivnici potpuno izgubili razum? - rekao je on.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ saopštila je u ponedeljak da se na jednom od krakova Severnog toka 2 (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.

Danish Defence Command via AP
 

Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.

- Curenje gasa na gasovodima Severni tok i Severni tok 2 u isključivim ekonomskim zonama Norveške i Švedske posledica je eksplozija, koje su verovatno izazvane sabotažom. Nastavljamo da prikupljamo informacije i ne isključujemo bilo koje učesnike i motive - napisala je Linde na Tviteru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike