Evropa drhti zbog gasa, Srbija mirna: Veliki test 11. jula, kad stane Severni tok

21.06.2022

18:15

0

Za nepune tri nedelje žila kucavica snabdevanja EU prirodnim gasom trebalo bi da presuši jer gasovod Severni tok ulazi u redovan remont

Evropa drhti zbog gasa, Srbija mirna: Veliki test 11. jula, kad stane Severni tok
Tan2022-2-22_10555151_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Pola industrije Evrope se sprema na rad sa smanjenim kapacitetom zbog sve manjeg protoka gasa iz Rusije a energetske muke Starog kontinenta su tek na početku.

- Gasa u Evropi sada ima manje i skup je zbog političke igre, pre svega sa sankcijama Rusiji. Ali, probleme Evropljani neće osetiti u punoj meri sada već će se potencijalna katastrofa dogoditi zimi. Ako sada ne napunite skladišta do vrha, kada bi gasa trebalo da bude dovoljno zbog prestanka grejne sezone, kako ćete kada ponovo zahladni – kaže za 24sedam Vojislav Vuletić, predsednik UO Udruženja za gas Srbije.

Evropa je sa punjenjem skladišta gasa, po mogućstvu do jeseni, već u cajtnotu jer gasa nema dovoljno ni za tekuće potrebe a pravi test dolazi već za nepune tri nedelje.

Naime, žila kucavica evropske gasne mreže, gasovod „Severni tok 1“ biće potpuno zatvoren od 11. do 21. jula, za kada je planiran redovni godišnji remont.

Severni tok već na 40 odsto

Rusi su već smanjili isporuke gasa i za jun su najavili da će količine preko „Severnog toka“ pasti na 40 odsto ranijih. Problem je, kako to tvrdi ruska strana, tehničke prirode, odnosno kašnjenja remontovanih turbina koje su zbog sankcija Moskvi „zaglavljene“ u Kanadi.

Pad isporuke sa 167 miliona kubika dnevno na 67, Evropa je izgubila gasa u količinama 7,5 odsto svoje redovne potrošnje.

Profimedia
 

- Evropljani su sami sebi već napravili dovoljno problema u energetici a sada im prave i Kanađani. Ali videćemo šta će vreme doneti, možda stvar ode do duvara, pa budu morali da puste i Severni tok 2, koji je pun gasa i samo čeka dozvolu. U svakom slučaju, Srbija je mirna jer nam gas uredno stiže Balkanskim tokom a pune nam se i skladišta – napominje Vuletić.

Vest o mogućem potpunom zaustavljanju gasa Severnim tokom 1 ozbiljno brine industriju Nemačke, Austrije, Italije i Francuske, iako zasad krajnji potrošači nisu zakinuti.

Glavni francuski snabdevač gasom, „Anži“, kaže da nema problema u snabdevanju svojih kupaca. Sesil Prevje, izvršna direktorka, rekla je danas da kompanija nastavlja da diverzifikuje svoju bazu dobavljača, posebno preko Alžira i Norveške, a zalihe gasa u skladištima trenutno su na 60 posto.

„Suve“ gasne slavine nemaju trenutno ni fabrike po Nemačkoj ali su tamo itekako svesni da to može da se brzo preokrene.

Nemačka bez sumnje ulazi u recesiju ako se isporuka ruskog gasa potpuno obustavile, upozorilo je danas nemačko Udruženje industrije BDI. I ako gasa bude na ovom smanjenom nivou, ekonomski rast ove godine će biti samo 1,5 umesto 3,5 odsto. A ako ga ne bude…

Čega nema mora biti skupo

„Već viđena“ nestašica odmah je digla cene gasa na berzi, za holandsko TTF čvorište, sa 83 evra za megavatčas prošlog ponedeljka na 125 evra danas.

Poremećaj se odmah prelio i na svetsko tržište pa je tako prosečna cena utečnjenog prirodnog gasa (LNG) u Aziji skočila 55 odsto za nedelju dana. Na 36,5 dolara za milion BTU.

Screenshot: ICE berza
Cena zimska: Fjučersi gasa za holandsko TTF čvorište

 

U Evropi su odmah su morale da reaguju i vlade, pa je u Španiji i Portugalu uveli jednogodišnje ograničenje cene, koje će ove dve države koštati 8,4 milijarde evra subvencija. S njima će gas za termoelektrane biti prodavan po 40 evra po megavatu prvih šest meseci, a potom za pet evra više svakog meseca do maksimalnih 70 evra.

I druge zemlje su u vanrednoj situaciji. Nemačka je, kao i Danska, Austrija, Holandija, Italija… aktivirala prvi nivo „upozorenja na štednju“ u okviru svog hitnog plana za rešavanje krize snabdevanja gasom.

Ali, nemački regulator za tržište gasa, Bundesnecagentura, sprema se i za treću fazu - opšte vanredno stanje u kojem bi se ograničio gas za industriju kako bi se zaštitile vitalne usluge i domaćinstva.

EU se oslanjala na Rusiju za čak 40 posto svojih potreba za gasom pre rata - dok u slučaju Nemačke taj procenat iznosi 55 odsto, što znači da je manjak ruskih isporuka koje treba nadomestiti ogroman u uslovima već ograničene ponude na globalnom tržištu gasa.

Gasna skladišta po EU su u proseku na polovini kapaciteta, mada raspon ide od 25 odsto napunjenosti u Hrvatskoj do 75 odsto u Danskoj i Češkoj.

Srbija duplirala kapacitete

Što se Srbije tiče, i skladište u Banatskom Dvoru je verovatno na evropskom proseku popunjenosti, jer je pre mesec dana Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima u Srbiji saopštila je da je nivo na 40 odsto.

Tih nešto manje od 500 miliona kubika je nedovoljno za ozbiljniju rezervu, tim pre što je više od polovine kapaciteta u ruskom a ne našem vlasništvu, pa je sa Mađarima dogovoreno da se kod njih skladišti još 500 miliona kubnih metara. Tu ne bi trebalo da ima problema ni sa popunjavanjem, ali ni sa povlačenjem gasa kakav ima Banatski Dvor.

Profimedia
Ništa od američkog LNG-a: Tanker sa utečnjenim gasom

Naime, iz našeg skladišta dnevno se može povući samo pet miliona kubika, što se pokazalo kao nedovoljno u vreme neke vanredne situacije kakva je bila prošle godine kod prekida isporuke Balkanskim tokom zbog kvara u Bugarskoj.

Sa tolikom rezervom Srbija bi mogla da izbegne skupe kupovine gasa tokom zime, ili da ima gasa ako dođe do neželjenih ali ne i neočekivanih prekida na dva pravca isporuke iz Rusije.

Nije problem samo gas za industriju, nego i pitanje proizvodnje struje, zbog čega neke države EU ponovo idu na otvaranje termoelektrana na ugalj.

A alternative su tanke, pogotovo jer se izjalovio plan za snabdevanja utečnjenim prirodnim gasom iz SAD. Nakon požara u fabrici „Friport LNG“, količine koje bi mogle doći u Evropu su simbolične.

Sa tim incidentom EU je u trenutku izgubila 2,5 odsto količine potrebnog gasa. Sa smanjenim dotokom kroz „Severni tok 1“ to je već celih 10 odsto.

To postrojenje koje je davalo 20 odsto izvoza LNG-a iz SAD, odnosno četiri odsto globalnog izvoznog tržišta, van pogona je do jeseni. „Delimično operativno“ će biti tek u septembru. A dotle...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike