Putin srezao protok i budućem gasovodu: Kroz Severni tok može polovina

20.07.2022

07:19

0

Kroz Severni tok 2, koji je „na čekanju“ da ga odobre nemačke i EU vlasti, neće ići planirani kapacitet, upozorio ruski predsednik

Putin srezao protok i budućem gasovodu: Kroz Severni tok može polovina
Tan2022-2-22_10555151_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 jedan je od načina da se povećaju isporuke ruskog gasa Evropi, iako je polovina njegovih kapaciteta već dodeljena za domaću potrošnju, izjavio je danas novinarima ruski predsednik Vladimir Putin.

- Dakle, morao sam da upozorim da ćemo polovinu količine gasa predviđene za Severni tok 2 iskoristiti za domaću potrošnju i upotrebu. I Gasprom je to već uradio, tako da čak i da sutra pokrenemo Severni tok 2, isporuke (Evropi) neće biti 55 milijardi kubnih metara godišnje, već tačno polovina od toga - naglasio je Putin.

Ruski predsednik kaže da je ta trasa spremnu i da je opcija za rešavanje energetske krize u Evropi, prenosi Tass. On je, međutim, napomenuo da trenutno postoji "problem" u vezi s tom rutom.

- Pre oko mesec i po ili dva, u razgovoru sa nemačkim kancelarom (Olafom Šolcom) pokrenuo sam ovo pitanje i rekao da je Gasprom dodelio kapacitete, da je stvorio te kapacitete i da mora nešto da uradi u vezi sa tim. Ne mogu oni zauvek da vise u vazduhu - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, nemački kancelar je na to odgovorio da ima važnijih pitanja.

Severni tok 2 jedina je realna opcija za povećanje kapaciteta za dotok prirodnog gasa u Evropu. Njegov prethodnik, Severni tok 1 je trenutno u remontu, a kapaciteti za LNG u koje se uzdaju zemlje EU su još klimavi i više na papiru nego što su realno ostvarivi i isplativi i na dug rok.

Za potpuni povratak kapaciteta Severnog toka 1, kji je pre remonta smanjen na 40 odsto zbog kvara, potrebno je da iz Kanade stigne turbina sa popravke.

Ako se Rusiji ne vrati turbina za Severni tok 1, kapacitet tog gasovoda mogao bi biti prepolovljen sa 60 na 30 miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je sinoć ruski predsednik Vladimir Putin posle samita u Astana formatu u Teheranu.

Putin je kazao da gasovod Severni tok 1, kojim se Evropa snabdeva ruskim gasom, funkcioniše sa dve turbine koje dnevno isporučuju 60 kubika gasa, prenosi Tass.

- Ako stigne još jedna turbina, dobro, radiće njih dve. Ako ne, onda će raditi samo jedna koja će obezbeđivati 30 kubnih metara gasa dnevno - rekao je ruski predsednik.

Putin je dodao da kompanija "Gasprom" još nije dobila nikakav zvaničan dokument o "Simensovoj" turbini, koja bi posle remonta u Kanadi trebalo da se vrati Rusiji i navodno je avionom trebalo da stigne prvo u Nemačku a potom u Rusiju..

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike