Gas ponovo iznad 2.000 dolara: Neizvesno vreme popravke tri cevi Severnog toka

27.09.2022

09:53

0

Kvarovi na oba gasovoda koja ispod Baltičkog mora spajaju Rusiju i Nemačku su potpuno neočekivani, kažu iz operatora gasovoda. Tržište reagovalo poskupljenjem, i pored toga što isporuka nije mnogo ugrožena

Gas ponovo iznad 2.000 dolara: Neizvesno vreme popravke tri cevi Severnog toka
Tan2022-8-10_13594648_0 - Copyright Tanjug/Aleksandar Niciforovic

Kvarovi do kojih je došlo na tri kraka podmorskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, koji povezuju Rusiju i Nemačku su bez presedana, a vreme popravke je nemoguće proceniti za sada, saopštila je danas kompanija „Nord Strim“, operater cevovoda Severni tok 1.

- Oštećenja koja su se dogodila u jednom danu istovremeno na tri linije sistema podmorskih cevovoda Severni tok su bez presedana. Za sada nije moguće proceniti vreme za popravku gasne transportne infrastrukture - navela je kompanija u saopštenju za novinare, izvestila je agencija Tass.

Na vest o kvarovima reagovalo je berzansko tržište i gas je poskupeo danas za osam odsto. Za oktobrasku isporuku na holandskom TTF čvorištu cena je sa početnih 176 evra po megavatsatu, odnosno 1.893 dolara za 1.000 kubnih metara, skočila na 190 evra - što je 2.043 dolara za 1.000 kubika.

Cena gasa je inače bila u padu od 26. avgusta (tada je bila 347 evra), iako je Severni tok 1 radi ona svega 20 odsto nivo ranijih isporuka.    

Curi na tri strane

Informaciju o kvaru prenosi i Rojters, napominjući da je saopštenje usledilo posle upozorenja švedske pomorske uprave o dva curenja gasa na gasovodu Severni tok 1, ubrzo nakon što je Danska izvestila o curenju gasa na obližnjem gasovodu Severni tok 2 zbog kojeg je ograničila plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa na današnjem trgovanju

Gasovod Severni tok 1, koji se sastoji od dva kraka pojedinačnog kapaciteta od po 27,5 milijardi kubnih metara godišnje, počeo je da isporučuje gas direktno iz Rusije u Nemačku 2011. godine.

Protok gasa tim cevovodom, koji je od jula obe godine radio sa samo 20 posto kapaciteta, zaustavljen je krajem avgusta i nije ponovo pokrenut nakon redovnog remonta.

Za to što Severni tok 1 nije ponovo pokrenut Rusija krivi neispravnu opremu na ključnoj kompresorskoj stanici i sankcije Zapada prema Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Tanjug/Stefan Sauer/dpa via AP
 

Severni tok 2, koji ima jednu izgrađenu (i jednu planiranu) cev proteže gotovo paralelno sa Severnim tokom 1 po dnu Baltičkog mora, izgrađen je u septembru 2021. godine, napunjen ali nikada nije pokrenut jer je Nemačka odbila da ga sertifikuje.

Taj projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana pre nego što je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike