Srbi pohrlili da kupuju stanove na moru: Evo šta i gde može da se nađe po ceni garsonjere u Beogradu

20.07.2022

13:11

0

Posebno veliko interesovanje naših građana vlada za nekretnine u Grčkoj, Turskoj i Italiji

Srbi pohrlili da kupuju stanove na moru: Evo šta i gde može da se nađe po ceni garsonjere u Beogradu
stanovi srbi kupovina more copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Srpski državljani masovno kupuju nekretnine baš na ovim lokacijama, u dosta slučajeva to je čak i po nekoliko stanova ili kuća, jer kvadrati često budu i po trećinu jeftiniji nego u Beogradu.

Po ceni jedne garsonjere u Beogradu (oko 50.000 evra) u Trstu se prodaju jednosobni i dvosobni stanovi, površine do 50 kvadrata. Što se cena kvadrata tiče, prema podacima tamošnjih agencija za prodaju nekretnina, one se kreću između 1.250 evra do 3.950 evra. Na cene kvadrata u Trstu najviše utiču opremljenost nekretnine, da li je ona u novogradnji ili se radi o renoviranoj starogradnji, kao i udaljenost od obale.

I za manje od 1.000 evra po kvadratu

Tako se, na primer, garsonjera od 25 kvadrata koja se može naći preko interneta, prodaje za 33.000 evra. Ovaj stan namenjen je za studente, kako stoji u opisu, kompletno je opremljen i nalazi se na 1. spratu. Mali jednosobni stanovi se prodaju po cenama od oko 50.000 evra pa se tako jedan površine 54 kvadrata na periferiji Trsta prodaje za 48.450 evra, a drugi od 45 kvadrata u širem centru grada za 50.000 evra. Oba stana su u starogradnji, renovirani i kompletno opremljeni.

Veći stanovi, kao jedan četvorosoban površine 82 kvadrata, prodaju se po ceni od 72.000 evra i više. Taj od 72.000 evra je kompletno opremljen, renoviran a kako su vlasnici istakli ima dve spavaće, dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, kupatilo i zastakljenu terasu.

Vrlo često agencije u Italiji od kupaca traže pismenu ponudu za kupovinu imovine i isto tako vrlo često traže da se položi depozit kako bi bili sigurni da ostajete pri kupovini. Na interentu se i toplo preporučuje i advokat ili pravni savetnik kako bi se lakše završila čitava procedura.

Kada se postigne dogovor sa agencijom dužnost unajmljenog advokata je da izradi preliminarni ugovor ili Compromesso. Ovim ugovorom se ne prenosi vlasništvo, ali se navode svi detalji o prodaji i daje prodavcu vremena da se prikupe sva neophodna dokumentacija pre dogovorenog datuma.

Profimedia
Povoljne cene kvadrata na turskoj obali

Već nekoliko godina među našim sugrađanima primetan je trend kupovine nekretnina u Turskoj, i to na popularnim turističkim destinacijama. Ako pogledamo ponudu i cene nekretnina na turskoj obali sredozemnog mora, postaje vrlo očigledno i jasno zašto. Dok, na primer u Beogradu za 70.000 evra možete da kupite polunameštenu garsonjeru, i teško da će te istu naći na nekoj atraktivnoj lokaciji, u Turskoj, u Alanji, za isti novac možete da kupite kompletno, i u većini slučajeva luksuzno, namešten stan površine od 50 kvadrata na oko 300 metara od mora.

Najjeftinije u Alanji

- Trenutno za nekih 55.000 evra možete naći sasvim pristojan stan sa pratećim objektima blizu plaže, sa jednom spavaćom sobom, čak i namešten. Ima i jeftinijih stanova, ali su to zgrade dalje od mora i starije, bez ikakvih pratećih objekata. Za stanove sa dve ili više soba je potrebno izdvojiti 70.000 evra i više. Kuće i vile u zavisnosti da li su nove ili polovne se kreću od 120.000 evra do pola miliona i više -  rekli su za "Blic Biznis" iz jedne agencije za preprodaju nekretnina u Turskoj.

Najjeftinij stan da je oglašen za prodaju na obalama turske je u Alanji tj. Avsalaru. Mala garsonjera površine 36 kvadrata, na oko kilometar od mora, trenutno se prodaje za 46.000 evra.

Prema zakonu iz 2012. godine državljanima preko 120 zemalja je dozvoljena kupovina nekretnina u Turskoj, a za početak je potreban samo pasoš. Što se dodatnih troškova tiče, tu su troškovi ekspertize, izrade vlasničkog lista, upotrebne dozvole za stan, godišnji porez, troškovi priključka na vodu i struju, kao i troškovi održavanja.

Procena stana tj. ekspertiza koštaju u proseku od oko 167 evra do oko 240 evra, izrada vlasničkog lista iznosi četiri odsto od procenjene vrednosti stana, a troškovi upotrebne dozvole iznose od 700 do 2.000 evra. Troškovi priključka na vodu i struju su oko 600 evra. Kod pojedinih građevinskih firmi ovi troškovi su uključeni u cenu stana.

Profimedia
Uvek popularna Grčka...

Godišnji porez iznosi oko 0,3 odsto od ukupne procenjene vrednosti stana. Što se tiče mesečnog održavanja zgrada ono zavisi od "pratećih objekata u kompleksu". Oni maksimalno mogu iznositi od 50 do 60 evra.

Srpski državljani masovno kupuju stanove u Grčkoj, neki čak i po nekoliko nekretnina, jer su kvadrati tamo neretko i za trećinu jeftiniji nego u Beogradu. Naime, dok je prosečna cena kvadrata u prestonici 1.680 evra, za stan u Paraliji od 45 kvadrata na 500 metara od plaže možete iskeširati 45.000 evra, dok bi, poređenja radi, nekretnina po toj kvadraturi i prosečnoj ceni u Beogradu koštala čak 75.600 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike