Hrvatsko primorje papreno skupo: Cene nekretnina idu u nebesa - za jednosoban stan vam treba pola miliona!

18.06.2022

09:29

0

Cena po kvadratu starogradnje iznosi između 3.500 do 4.000 evra

Hrvatsko primorje papreno skupo: Cene nekretnina idu u nebesa -  za jednosoban stan vam treba pola miliona!
Hrvatsko primorje - Copyright pixabay/neufal54

I dok se nekada visina nekretnine u Opatiji i u malenom mestu Mošćenička Draga u Istri vezivala za položaj imovine, godinama se taj epitet spuštao ka cenovnoj kategoriji.

Hrvatsko primorje godinama u nazad omiljeno je među turistima širom sveta, te je tako proporcijalno i cena kvadratnog metra rasla.

Naime, cena po kvadratu starogradnje iznosi između 3.500 do 4.000 evra u proseku, a dostiže čak cenu i od nekih 5.000 evra.  S druge strane, cene novogradnje idu u nebesa.

Tako, kvadrat možete platiti i do 10.000 evra, što znači da biste za nekretninu od 50 kvadrata platiti pola miliona evra.

- Ljudi ovde žive od turizma, ima posla za oni koji hoće da rade. Mnogi izdaju ili prodaju svoje stanove nadomak mora i sele se u zabačenije delove ovih mesta - priča sagovornik za Telegraf.

Sezona je gotovo cele godine, a "udarni" meseci su jul i avgust.

- Radimo non-stop, od jutros nismo stali, a najmanje posla imamo u januaru i februaru, pa tek tada možemo planirate neka svoja putovanja - priča Stiven, kuvar u jednom od restorana.

Cene usluga ne menjaju se u odnosu na udarne mesece u sezoni. Ledenu kafu sa sladoledom platićete oko 5 evra, dok je late upola jeftiniji.

Kada je reč o hrani, akcenat je an ribi, morskim plodovima i povrću. Turisti već polako dolaze, a ima ih iz mnogih gradova Evrope, ali i Azije i Amerike.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike