Da li je kupovina kuća i stanova u Grčkoj i dalje isplativa: Kvadrat može da se nađe za 1.000 evra, ali ključna je jedna stvar

12.06.2022

14:09

0

Prethodnih godina je mnogo srpskih državljana investiralo u nekretnine u Grčkoj. Kako je sada?

Da li je kupovina kuća i stanova u Grčkoj i dalje isplativa: Kvadrat može da se nađe za 1.000 evra, ali ključna je jedna stvar
Solun - Copyright Pixabay

Tržište nekretnina se već dugo ne smiruje, pa tako cene rastu svuda. Prethodnih godina je mnogo naših državljana investiralo u nekretnine u Grčkoj. Neki su to činili za svoje potrebe, u želji da imaju gde da borave kada odu na odmor, a neki su to ulaganje videli kao priliku za dobru zaradu.

Ali, šta se dešava sada, kada cene nastavljaju da rastu bez naznaka da će uskoro taj rast prestati, i sa izmenjenim međunarodnim prilikama?

Porast cena bez izuzetka

Nikola Nedeljković iz kompanije Grekodom Development, kaže da dosta toga zavisi iz kog se ugla posmatra investiranje u nepokretnosti u Grčkoj i kakav je tip objekta za koji su kupci zainteresovani.

- Svedoci smo porasta cena, kako u Srbiji, tako i u Grčkoj. Potencijalni kupci koji su zainteresovani samo sa investicione tačke gledišta, jasno, nepokretnosti kupuju u velikim gradovima, poput Atine i Soluna, gde je najveća tražnja za izdavanje tokom cele godine i gde se može očekivati godišnji povrat uloženih sredstava oko četiri do sedam odsto - kaže za B92.net Nedeljković.

Ukoliko su građani zainteresovani za kupovinu nepokretnosti u turističkim regijama, dodaje, moraju da budu svesni da ne mogu da očekuju isti povraćaj jer sezona traje od 100 do 120 dana i postoje dosta veći troškovi održavanja ukoliko se objekti izdaju po principu "stan na dan".

- U većini slučajeva to su klijenti koji izdaju svoje objekte dok ne borave u njima tokom sezone i na taj način stiču određeni prihod sa kojim isplaćuju troškove koji se tiču njihove nepokretnosti, kao i deo svojih troškova prilikom letovanja - navodi Nedeljković.

Šta se više isplati?

Kako dodaje, u ovom trenutku i dalje postoje nepokretnosti koje se mogu kupiti po ceni od 1.000 evra po kvadratu, ali takvi objekti ne donose visoku zaradu na godišnjem nivou.

- Postoji veliko interesovanje za stanove manjih kvadratura, i takvi objekti se najlakše rentiraju po iznosu rente koja dostiže zadovoljavajući povrat sredstava u odnosu na uloženo. Veća je isplativost kupiti, na primer, dva ili tri manja stana u Solunu u iznosu od 170.000 do 200.000 evra, nego kupiti jedan objekat po toj ceni i očekivati da će moći da se izdaje u iznosu kao tri manja stana - objašnjava on.

Profimedia
Svi bi kućicu na obali...

U većini slučajeva, dodaje, kada se radi o izdavanju, potencijalni klijenti ne obraćaju toliko pažnju na cenu po kvadratu, nego na činjenicu koliko nepokretnost koju kupuju, može da im donese godišnjeg prihoda u odnosu na novac koji će izdvojiti za nju.

Ukoliko se uzmu u obzir svi prethodni događaji koji su se desili u poslednje dve do tri godine, a pre svega kovid i situacija u Ukrajini, može se konstatovati da je tržište nepokretnosti u Grčkoj vrlo stabilno, navodi sagovornik B92, i dodaje da su cene u blagom porastu poslednjih godina, te da postoji povećano interesovanje za novogradnju u odnosu na raniji period.

Kako kaže Nedeljković, cela situacija u Ukrajini dovela je do određenih problema sa kojima se susreću i državljani Rusije koji poseduju nepokretnosti u Grčkoj, a najviše oko mogućnosti dolaska u Grčku.

Rusi teško i do svog stana...

- Ukinuti su svi letovi na relaciji Rusija-Grčka, postoje određene alternative sa presedanjima, ali su ti letovi dosta skuplji i potrebno je više vremena provesti u putu. Svi državljani Rusije koji imaju boravišnu dozvolu bilo koje članice EU ili vizu za EU mogu bez problema da uđu na teritoriju Grčke - ističe on.

Nedeljković je napomenuo da i dalje postoji interesovanje ruskih državljana za kupovinu nepokretnosti u Grčkoj, ali da novi vlasnici zbog uvedenih sankcija neće biti u mogućnosti da apliciraju za boravišnu dozvolu u ovom trenutku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92.net

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike