Sankcije ostaju, ali bez energenata: Berlin i Beč ne daju na naftu i gas

01.04.2022

07:32

0

Nemački i austrijski kancelari, Olaf Šolc i Karl Nehamer, izjasnili su se protiv potpunog embarga na uvoz gasa i nafte iz Rusije

Sankcije ostaju, ali bez energenata: Berlin i Beč ne daju na naftu i gas
Copyright Profimedia

Embarga na uvoz ruske nafte i gasa nema ali nema ni ublažavanja sankcija, poručili su kancelari Nemačke i Austrije. Za to vreme, zbog otpora EU ali i nekih saveznika sa Bliskog istoka, Vašington na sve strane pokušava da „pronađe“ naftu koja bi mogla da nadomesti ruski izvoz i spustii visoke cene na berzi.

 - Sankcije imaju samo smisla ako pogode onog kojeg treba da pogode, a ne da oslabe one koji ih uvode - objasnio je Nehamer u četvrtak na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu.

On je rekao da je strašan osećaj biti zavisan od ruskog gasa, ali je njegov zadatak kao kancelara da brine o energetskoj bezbednosti Austrije.

U vezi najave predsednika Rusije Vladimira Putina da će ruski gas ubuduće morati da se plaća u rubljama, Nehamer je kazao da čeka na pisano obaveštenje, pa će tek potom izneti stav.

Međutim, on je poručio da se sankcije neće ni na koji način ublažiti.

Šolc je ukazao da je Nemačka pogledala sporazume i da u njima stoji da se plaća u evrima, što je, kaže, preneo i Putinu da će to tako i ostati.

Brent u padu

Cena brenta na svetskom tržištu je trenutno u padu i evropska nafta ja na nivou ispod 105 dolara. Do pre samo nedelju dana brent je kotiran iznad 120 dolara, tako da je pad značajan.

- Za evropska preduzeća važi da mogu, žele i da će plaćati u evrima - kazao je.
Inače, Šolc je najavio da će Nemačka tokom godine ukloniti zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Nehamer je preneo da Austrija od početka rata u Ukrajini više ne uvozi naftu iz Rusije, a već duže ni ugalj.

Šolc i Nehamer dogovorili su usaglašavanje stavova i pozvali Putina da prihvati primirje, omogući humanitarno snabdevanje građana i stupi u prave mirovne pregovore.

Vašington pokušava da „pronađe“ naftu

I dok Evropljani i dalje pružaju otpor zabrani ruske nafte, Vašington nastavlja da pritiska. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) održaće danas hitan sastanak sa zemljama članicama radi dogovora o novom puštanju nafte iz strateških rezervi u promet, uporedo s planom SAD-a da na tržište plasiraju ogromne količine iz rezervi počevši od maja kako bi se ohladile "usijane" cene.

Screenshot: Bloomberg
 

Budući da je grupa OPEK+, koja okuplja najveće svetske proizvođače nafte kao i Rusiju, odlučila u četvrtak da se drži plana o povećanju proizvodnje uz dodatak skromnih 32.000 barela dnevno u maju.

Putin ukaz za rublje važi od danas

U Rusiji danas stupa na snagu ukaz kojim je predsednik Vladimir Putin uveo plaćanje ruskog gasa "neprijateljskim zemljama" u rubljama. Te zemlje će morati da otvore račune u ruskim bankama, prenosi agencija RIA Novosti.
- Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Da bi kupili ruski prirodni gas treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od 1. aprila - rekao je Putin. Moskva "neprijateljskim zemljama" označava one koje su uvele sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini.

Sa tim dodatkom dnevna proizvodnja podiže se na 432.000 barela, a veliki potrošači traže načine da ublaže ekonomske posledice rasta globalnih cena "crnog zlata", koje su ove godine skočile za više od 30 odsto.

Prema proceni IEA, zbog zapadnih sankcija Rusiji, uvedenih nakon njenog napada na Ukrajinu, ponuda na globalnim tržištima će u aprilu biti smanjena za oko tri miliona barela dnevno (bpd) ruske nafte, prenosi Rojters.

Da bi nadoknadio taj manjak, predsednik SAD-a Džozef Bajden je u četvrtak odobrio da se u promet puste najveće količine nafte ikada iz američkih strateških rezervi, po milion barela dnevno tokom narednih šest meseci, počev od maja.

Američka odluka je objavljena uoči današnjeg sastanka zemalja članica IEA na kojem će se razgovarali o daljem vanrednom "oslobađanju" nafte iz rezervi nakon njihovog sporazuma od 1. marta o puštanju u promet oko 60 miliona barela.

Nekoliko članica u azijsko-pacifičkom regionu saopštilo je da će podržati inicijativu IEA. Japanski ministar industrije Koiči Hagijuda izjavio je danas da će ta zemlja na odgovarajući način delovati po pitanju "oslobađanja" naftnih rezervi, pri čemu će pažljivo pratiti globalna dešavanja. Spremnost da se pridruže ovoj inicijativi izrazili su i Južna Koreja, Novi Zeland, Australija i Indija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike