Šta nas čeka danas u 15 časova: Nafta je "u padu", a da li će pasti i cene goriva u Srbiji?

01.04.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo trgovine i danas će izaći sa novim proračunom cena naftnih derivata u maloprodaji

Šta nas čeka danas u 15 časova: Nafta je "u padu", a da li će pasti i cene goriva u Srbiji?
gas poskupljenje profimedia x-0197010528 (2) - Copyright Profimedia

Da li će se srpski vozači danas obradovati novoj, nižoj ceni goriva na pumpama, ili će to ostati samo na nivou prvoaprilske šale, saznaćemo nešto malo pre 15 časova, kada će Ministarstvo trgovine objaviti nove cenovnike. Ipak, sudeći prema kretanju cene nafte ove nedelje, mnogi se nadaju pojeftinjenju.

Naime, za razliku od prethodnih nedelja, kada je cena nafte brent skočila na čak 139 dolara za barel, što je bio najviši nivo od 2008. godine, juče po podne ona se spustila na nivo ispod 109 dolara (108,2 dolara za barel). Na takvo pojeftinjenje uticale su vesti o potencijalnom ogromnom "oslobađanju" nafte iz rezervi SAD, jer je američki predsednik Džo Bajden najavio da se priprema da naloži puštanje u promet do milion barela dnevno iz strateških rezervi nafte tokom narednih meseci. A upravo je po podne to i učinio, pa će, kako je saopštila Bela kuća, SAD puštati milion barela nafte dnevno iz strateških rezervi tokom narednih šest meseci.

Najveći proizvođači...

Automatski je došlo do pada cena "crnog zlata". Američka nafta WTI za isporuku u narednom periodu (fjučers ugovori) pala je za 4,7 dolara pa košta 103,1 dolar po barelu, a cena evropske nafte brent spustila se za 3,9 odsto, pa joj je cena 108,2 dolara po barelu.

Inače, prema podacima američkog Ministarstva energetike, strateške rezerve nafte SAD iznose trenutno 568,3 miliona barela, što je najmanja količina od maja 2002. godine.

S druge strane, Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte, sa oko 10 odsto udela na tržištu, i ona dnevno izvozi od četiri do pet miliona barela.

Dizel drastično poskupeo

Podsetimo da je prošlog petka dizel drastično poskupeo za razliku od bezolovnog benzina BMB 95, čija se cena praktično nije menjala. Tako je pre nedelju dana, od 15 časova, nova cena evrodizela iznoslila 198 dinara za litar, a bezolovnog benzina 176,05 dinara. Do tog trenutka, odnosno prethodne nedelje (od 18. marta) ,litar evrodizela koštao je 187,3 dinara, a BMB-a 176,1 dinar.

Domaći naftaši, ipak, oklevaju da daju preciznije prognoze cene goriva u maloprodaji, ali veruju da će promena cena biti minimalna. A to je, svakako, dobra vest za srpske vozače, samo da nema poskupljenja.

24sedam
 

Tačnu računicu pomrsili su nedavnim objašnjenjem iz Ministarstva energetike, kada su saopštili da cena dizela više ne prati kretanje globalne cene nafte. Naime, oni su rekli da se cena dizela zbog povećane tražnje formira potpuno nezavisno u odnosu na cenu sirove nafte i benzina.

- Doskoro je cena benzina bila viša od cene dizela i obe su pratile cenu sirove nafte. To više nije slučaj, jer postoji manjak dizela uzrokovan prvenstveno smanjenim snabdevanjem iz Rusije, što utiče na rast cena ovog goriva. S druge strane, potrošnja benzina u Evropi je manja, a evropske rafinerije proizvode veće količine nego što je evropskom tržištu potrebno - saopštili su tada u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Samo će "skromno povećati isporuke"

Dodatnu pometnju i otežanu prognozu kretanja cena unosi i jučerašnja odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe proizvođača poznate kao OPEK+. Oni su odlučili da se drže skromnog povećanja količina nafte koju isporučuju na svetsko tržište, imajući na umu najavljeno puštanje u promet nafte iz američkih strateških rezervi bez presedana, od čak 180 miliona barela.

Profimedia
 

Grupa poznata kao OPEK+, naime, saopštila je da će u maju povećati proizvodnju nafte za 432.000 barela dnevno, u okviru plana za postepeni povratak na nivo pumpanja pre drastičnog smanjenja proizvodnje u jeku pandemije 2020, prenosi agencija AP.

To je neznatno više u odnosu na povećanje od 400.000 barela prethodnih meseci, a zvaničnici naftne alijanse kažu da revidiraju i kvote u odnosu na bazne nivoe proizvodnje zemalja članica.

S obzirom na to, svetski analitičari kažu da će ovakva odluka opet podići cene nafte.

U "procepu“ između istoka i zapada, domaći vozači mogu samo da sačekaju kakvu će računicu danas skrojiti nadležni iz Ministrastva trgovine i tačno u 15 časova je “servirati“ na pumpama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike