Možete da se predomislite: Kako se odustaje od uzetog kredita

06.06.2024

09:19

0

Autor: R.B.

Prema propisima, postoje rokovi i uslovi za odustajanje, ali ne za sve kredite

Možete da se predomislite: Kako se odustaje od uzetog kredita
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kada podižete kredit, što znači da ste ispunili sve uslove koje vam banka postavlja da biste dobili zajam, pretpostavlja se da vam je taj novac zaista neophodan. Međutim, može da se dogodi da se predomislite, i postavlja se pitanje možete li odustati od preuzete obaveze. Propisi koji regulišu bankarsko poslovanje u Srbiji kažu da možete, ako o tome obavestite banku u roku od 14 dana od dana kada ste zaključili ugovor, piše Biznis.rs. Naravno, pod određenim uslovima.

Iz banaka poručuju da slučajevi odustajanja od kredita nisu tako česti, ali da se s vremena na vreme dešavaju u praksi.

– Kada su u pitanju kreditni proizvodi koji nisu obezbeđeni hipotekom, klijenti mogu da odustanu u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora o kreditu, bez navođenja razloga za odustajanje. Potrebno je da pošalju pismeno obaveštenje banci, pri čemu se datum prijema tog obaveštenja smatra datumom odustajanja od ugovora. Banka će u tom slučaju vratiti klijentu naplaćenu naknadu za obradu zahteva. Klijenti u tom slučaju ne moraju odmah da vrate sredstva kredita, već to moraju učiniti najkasnije u roku od 30 dana od dana pismenog obaveštenja o odustanku. Kod odustajanja, klijenti su dužni da banci vrate glavnicu i kamatu za vreme korišćenja kredita – kažu iz „Erste banke“.

Kada su u pitanju krediti koji su obezbeđeni hipotekom, ili se njima kupuje nekretnina, klijent može da odustane od kredita samo pre puštanja kredita u korišćenje.

Ovo praktično znači da kod ugovora o stambenom kreditu možete odustati samo u sledećoj situaciji – potpisali ste i overili ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, overili založne izjave i u nadležnom organu predali dokumentaciju za upis hipoteke, potpisali ugovor o kreditu, ali još uvek niste povukli novac iz kredita.

U ovom slučaju banka ima pravo na naknadu stvarnih troškova koje je imala povodom zaključenja ugovora o kreditu. Sa ovim troškovima korisnik mora biti upoznat pre zaključenja ugovora o kreditu.

Kod odustajanja od kredita mora se voditi računa o rokovima i za obaveštenje banci i za vraćanje novca (plus kamata), poručuju iz „NLB Komercijalne banke“.

“Neophodno je da klijenti obaveste banku o odustanku pisanim putem, uz obavezu da, najkasnije 30 dana od dana slanja obaveštenja o odustanku, vrate glavnicu i kamatu obračunatu za vreme korišćenja kredita”, navode iz ove banke.

Kod lizinga možda i naknada štete

Kada je u pitanju vraćanje predmeta lizinga, u obavezi ste da odmah po dostavljanju obaveštenja o odustajanju vratite davaocu lizinga predmet kupovine, a najkasnije u roku od 30 dana nadoknadite davaocu lizinga pretpljenu štetu ukoliko je došlo do umanjenja vrednosti predmeta i platite ugovorenu kamatu iz osnovnog posla koja se računa od dana zaključenja ugovora do dana plaćanja kamate.

Istovremeno, zakon propisuje da davaoci usluga nemaju pravo na druge naknade, osim onih koje su propisane zakonom i troškova nastalih kod nadležnih organa.

Zakon je i u situacijama vraćanja kredita i u situacijama vraćanja lizinga jasan.  

„Korisnik ima pravo da odustane od zaključenog ugovora o kreditu, ugovora o dozvoljenom prekoračenju računa, ugovora o izdavanju i korišćenju kreditne kartice, ugovora o lizingu i finansijske pogodbe – u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, bez navođenja razloga za odustanak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike