Evo zašto račune u menjačnici treba da platite kešom

12.02.2024

10:43

1

Autor: R.B.

Kada nešto plaćate u menjačnici, banci ili pošti nije isto kao kada plaćate u prodavnici, provizija je mnogo viša

Evo zašto račune u menjačnici treba da platite kešom
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Mnogi građani neprijatno se iznenade kada dobiju sms poruku od banke ili pogledaju na mesečnom izvodu računa provizije koje su im naplaćene prilikom plaćanja računa u menjačnicama, „tuđim“ bankama pošti.

I ne radi se o standardnim naknadama koje plaćamo na račune, već o proviziji koje finansijska ustanova naplaćuje zbog korišćenja platne kartice, javljaju mediji. Naime, plaćanje platnom karticom u finansijskoj instituciji koja nije vaša matična banka, nije jednako kao plaćanje kod nekog trgovca u prodavnici, na benzinskoj pumpi ili u kafiću, piše "Blic".

Takvom „plaćanju“ prethodi jedan skupi korak a to je „isplata gotovine platnim karticama preko POS terminala“. Prevedeno na jezik smrtnika, menjačnica, pošta ili banka vam naplati proviziju kao da ste podigli  novac na bankomatu banke koja nije vaša a tu gotovinu iskoristiti za plaćanje računa.

Tako se plaćaju dve naknade, ona redovna i ona „za bankomat“.

Neke od finansijskih institucija imaju obaveštenje o tome na svom šalteru, negde vas šalterski službenik obavesti o dodatnim troškovima, a negde to ide „tiho“ i bez upozorenja.

- Pošta Srbije ne pruža usluge plaćanja računa platnim karticama, već se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine. U poštama se ne obavlja usluga plaćanja platnim karticama, jer je to moguće isključivo u trgovačkoj mreži, već se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine platnim karticama. Korisnicima je olakšano da sa tim novcem (delimično ili u celosti) odmah obave i plaćanje računa. Da li će i koliko, takva transakcija biti opterećena provizijom zavisi od banke izdavaoca kartice i njenog tarifnika – stoji na sajtu „Pošte Srbije“.

Prema tarifnicima banaka provizije za podizanje gotovine na bankomatu druge banke kreću se od 1% za debitne kartice do 3% za kreditne kartice, odnosno minimalno 60 dinara za dina karticu do 250 dinara za ostale.

Pojedine banke izdvajaju kao posebnu naknadu za podizanje gotovine na šalterima druge banke i tu se provizije kreću do čak 350 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike