Da li je bezbedno da dižete novac sa bankomata u inostranstvu? Pravila i smernice NBS o proviziji, konverziji i plaćanju karticom

04.07.2023

09:43

0

Dobro razmislite koliko vam je novca potrebno do kraja letovanja, jer ako se provizija plaća po transakciji, onda će vas svako podizanje novca koštati

Da li je bezbedno da dižete novac sa bankomata u inostranstvu? Pravila i smernice NBS o proviziji, konverziji i plaćanju karticom
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dok traju pripreme za putovanje u inostranstvo mnogima se nameće pitanje da li da se na put nosi gotovina ili kupuje karticom.

Nikola Đukić iz Narodne banke Srbije rekao je da bi građani trebalo da budu oprezni prilikom korišćenja kartica u inostranstvu, pogotovo kada se naplaćuju provizije.

Govoreći o korišćenju platnih kartica u inostranstvu, Đukić je naveo da se provizija može naplatiti, ali da to zavisi od toga gde se kartica koristi.

- Ono što bi bila naša preporuka kod plaćanja karticom jeste da karticu za plaćanje koristimo kod trgovaca na POS terminalima. Kada koristimo karticu, postoje nalepnice koje označavaju određenu marku kartice, tako da kažem. Drugo, treba da proverimo i da li svi prodavci primaju našu karticu. Ako smo već prinuđeni da podižemo gotovinu sa bankomata, u tom slučaju se naplaćuju provizije - istakao je Đukić za RTS, i dodao da su provizije uglavnom veće za kreditne nego za debitne kartice.

AP Photo/Gene J. Puskar
 

Provizije za plaćanje karticom u inostranstvu i do tri odsto

Provizije za podizanje novca sa bankomata, inače, zavise od kartice koju koristite, i od banke do banke, i kreću se od jedan do tri odsto. Često umesto provizije postoje fiksne naknade koje su iznosu od od tri do pet evra po transakciji, ukoliko podižete manji iznos. Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od tri do pet odsto, odnosno, od tri do pet evra po transakciji. Treba napomenuti i da ovaj iznos varira od banke do banke.

Koristan savet može da bude i da pre nego što podignete novac sa bankomata, dobro razmislite koliko vam je novca potrebno do kraja letovanja, jer ako se provizija plaća po transkaciji, onda će vas svako podizanje novca koštati.

Na primer, ako podižete pet puta po 20 evra i ako je provizija dva evra po transkaciji, platićete ukupno 10 evra za sve transkacije, dok ćete platiti samo dva evra provizije ukoliko odjednom podignete 100 evra, navode u jednoj banci.

Foto: Pixabay
 

U NBS kažu i da kod plaćanja karticom u inostranstvu kartice treba oprezno koristiti, da nikome ne treba da se daje PIN kod.

Nikola Đukić je naveo da bi pre polaska na put u inostranstvo trebalo kontaktirati sa bankom i raspitati se o uslovima korišćenja platnih kartica u drugim zemljama, a ukoliko se kartica tokom putovanja izgubi ili je bankomat "proguta", treba da se javimo matičnoj banci.

Plaćanje karticom u inostranstvu: Nije isto da li je vezana za dinarski ili devizni račun

Ukoliko je kartica vezana za dinarski račun, postoje troškovi konverzije valute. Oni se razlikuju od banke do banke i iznose od jedan do dva odsto od transakcije. U ovom slučaju banka će prilikom transkacije prvo izvršiti konverziju valuta, a onda rezervisati sredstva na vašem računu u odgovarajućoj dinarskoj protivvrednosti.

S druge strane, ako imate devizni račun u istoj valuti povezan sa vašom platnom karticom, takvih troškova neće biti. Ukoliko vršite plaćanje u valuti koja je različita u odnosu na valutu na vašem deviznom računu, banka će u tom slučaju vršiti konverziju i ponovo ćete imati proviziju.

Na primer, ako plaćate u dolarima sa deviznog računa u evrima, banka će prvo vršiti konverziju dolara u dinare, pa dinara u evre, a to recimo na 20 evra može koštati i do dva evra.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike