Više od 250 američkih kompanija u Srbiji: Poslovna klima ocenjena solidnom trojkom, spremne i reforme

06.12.2023

23:57

0

Sjedinjene države su postale najveći spoljnotrgovinski partner Srbije kada je reč o uslugama

Više od 250 američkih kompanija u Srbiji: Poslovna klima ocenjena solidnom trojkom, spremne i reforme
Ilustracija - Copyright Profimedia

Broj članica Američke privredne komore uvećao se na više od 250 kompanija koje zapošljavaju oko 112.000 radnika. Prošle godine ostvarili su promet od 20 milijardi evra. Da li na krilima tih boljih rezultata, tek u tradicionalnoj anketi o poslovanju su više optimistični nego što je to bilo u kovid godinama ili na početku rata u Ukrajini. Ocenjuju da je došlo do oporavka ekonomije i povratka poverenja investitora.

Za poslovnu klimu solidna trojka.

"Iako vam se čini trojka možda nije ocena, možda biste voleli četvorke i petice, ali to je istorijski zapravo najbolji rezultat od kada mi pravimo istraživanje", kaže Amelija Pavić, zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore.

Neki zahtevi i dalje stoje, a to su institucionalne reforme, pre svega smanjenje korupcije, efikasno pravosuđe i vladavina prava. Plan Brisela za ekonomsku integraciju Zapadnog Balkana i integraciju celog regiona u jedinstveno evropsko tržište, očekuju, poguraće i reforme.

"Ja sam ubeđen, ukoliko Srbija, ali i čitav region iskoriste šansu koju pred njih stavlja EU da će, imajući u vidu sva globalna dešavanja, postati jedna od najatraktivnijih destinacija za buduće investicije", kaže Stefan Lazarević, predsednik Američke privredne komore u Srbiji.

Izbegavanje dvostrukog oporezivanja

Sjedinjene države su postale najveći spoljnotrgovinski partner Srbije kada je reč o uslugama.

Ipak, 87 odsto kompanija smatra da bi još bolji ekonomski odnosi dodatno doprineli atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije. Izbegavanjem dvostrukog oporezivanja, mnoge američke kompanije ne bi investirale, na primer, preko Holandije.

Profimedia
 

"Nije tajna da su Sjedinjene države jedan od najvećih zagovornika evrointegracija Srbije.

Povećanje napora Srbije u tom pravcu signal je i američkim kompanijama da više posluju ovde, a to će rešiti i druga teška pitanja kao što je izbegavanje dvostrukog oporezivanja", kaže Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji, navodi da ekonomska integracija u evropsko tržište i pre punopravnog članstva podrazumeva reforme u onim oblastima u kojima Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana odluče da uđu u jedinstveno tržište.

"To nas dovodi do reformske agende na kojoj ćemo zajedno da radimo sa Vladom Srbije", rekao je Žiofre.

Pripremljen predlog reformi

To su poboljšanje poslovanja, oblast digitalne tranzicije i zelene agende i ljudski kapital. Vlada Srbije je već pripremila predlog tih fundamentalnih reformi koji će proslediti Evropskoj komisiji. Važan korak za Srbiju bio bi i da pristupi SEPI, tj. slobodnom prekograničnom plaćanju.

"Uslov su naravno standardi koji se moraju uskladiti sa onim što postoji u EU, ali sa druge strane i prihvatanje EU odnosno njenih država članica da se dozvoli nekome ko nije deo EU da pristupi jednom takvom mehanizmu", kaže Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije.

Za narednu godinu 62 odsto velikih kompanija, članova Američke privredne godine i 42 odsto anketiranih mikro i malih preduzeća očekuje dalji rast poslovanja. Takođe, dve trećine članica u sledećoj godini planira nove investicije i zapošljavanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike