Američke firme zadovoljnije srpskom poslovnom klimom

06.12.2023

14:04

0

Autor: R.B.

U svom izdanju „Jedanaesto prolazno vreme“ članice Američke privredne komore dale dosada najbolju ocenu za uslove rada u Srbiji

Američke firme zadovoljnije srpskom poslovnom klimom
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američke kompanije su sve zadovoljnije uslovima u kojima mogu da posluju u Srbiji.  Bar ako je sudeći po godišnjem istraživanju koju rade u Američkoj privrednoj komori.

U 11 izdanju, pod nazivom „Jedanaesto prolazno vreme“, kao glavne teme su ostale pitanje ubrzanja na putu evropskih integracija Srbije i reforme za rast i razvoj, ali su se ocene trenutnog stanja malo popravile.

Većina članica Em-čema zabeležilo je porast obima poslovanja, posebno prihoda i profita, ali su kada je rasta investicija i nova zapošljavanja u pitanju, kompanije nešto suzdržanije.

Zadovoljstvo poslovnom klimom u Srbiji ocenjeno je sa 2,9 na skali 1-5. Deluje na prvi pogled malo ali to jeste povećanje u odnosu na prethodne godine, a ujedno je i najbolja ocena poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Ono što raduje „Amerikance“, odnosno firme koje imaju američki kapital u Srbiji, je što je „umereno zadovoljnih“ članica 78% a 2016. godine je to bilo 48%. Za isti periodu zabeležen je pad broja „nezadovoljnih“ – sa 53% na svega 14%.

Na današnjem predstavljanju rezultata j hotelu „Kraun plaza“ u Beogradu, istaknutoi je da su i mala i mikro preduzeća, koja nisu članovi komore ali posluju sa članicama i deo su istraživanja, dele stavove većih kompanija.

Bolje od regiona ali još daleko od EU

Predsednik Američke privredne komore, Stefan Lazarević, za „Juronjuz“ kaže da se u regionu situacija za ovih 11 godina nije mnogo promenila.

– Dakle, Srbija ima bolju poslovnu klimu od svih zemalja u regionu koje nisu u EU, ali s druge strane ima malo lošiju poslovnu klimu i lošije se poslovno kotira od zemalja koje su u EU. To je i normalno, jer kompanije koje posluju u EU imaju pristup većem tržištu. S druge strane, u EU su dostupni razni fondovi koji omogućavaju razvoj poslovanja i olakšavanje poslovanja – kaže Lazarević.

Kada je reč o prognozama u vezi sa poslovanjem za narednu godinu, Lazarević je rekao je prognoza članica Američke privredne komore optimističnija nego u godinama krize koje su obeležile pandemija i rat u Ukrajini.

Taj optimizam, dodaje on, ukazuje na to da se ekonomija delimično oporavila i da se povratilo poverenje investitora nakon godina krize.

– Da bi se optimizam pretvorio u realne investicije koje se najavljuju i otvaranje novih radnih mesta koje se takođe najavljuje, neophodno je da zajedno sa Vladom Republike Srbije, Američka privredna komora radi na unapređivanju institucionalnih reformi u oblasti sudstva, zdravstva, radnopravne regulative, suzbijanja sive ekonomije i sprovođenja zelene agende – zaključio je Lazarević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike