Umete li da napravite kućni budžet, pametno investirate ili se osigurate? Pitajte onda svog tinejdžera

22.11.2023

15:52

0

Autor: G.M.Š.

Pametno baratanje s novcem i imovinom veoma je problematično kod građana Srbije, prevashodno jer ih to niko nikada nije učio. Sadašnji srednjoškolci će, srećom, biti drugačiji

Umete li da napravite kućni budžet, pametno investirate ili se osigurate? Pitajte onda svog tinejdžera
Deca će biti "pametnija s parama" - Copyright Grupa za obrazovanje/Miroslava Simić

Pritužbe na „banke koje deru građane“, nizak nivo osiguranja i imovine i života, a tek o investicijama na berzu da ne govorimo, i milijarde evra zarobljene u slamaricama, dovoljno govori o nivou finansijske pismenosti građana Srbije.

Ali to više ne mora da bude tako, bar ne kod mladih naraštaja, pokazuje inicijativa i odziv na pilot program „Finansijska pismenost“, kojim Grupa za obrazovanje jača i širi edukaciju srednjoškolaca širom Srbije.

Program se nastavlja i u novoj školskoj godini, i u njemu će učestvovati 1.500 učenika, iz 51 škole, u više od 20 gradova uz pomoć 53 mentora iz čak 10 kompanija.

Prošle školske godine, učenici u srednjim školama širom Srbije kroz projekat uz podršku mentora iz šest kompanija imali su priliku da na praktičnim primerima i kroz radionice nauče šta je investiranje, kako se planira kućni budžet, kako funkcionišu banke, krediti, štednja, osiguranje i još mnogo toga, ukazuju iz Grupe za obrazovanje.

Sada će efekat podizanja funkcionalnog znanja, naročito ove vrste pismenosti presudne za donošenje kvalitetnijih odluka i budućnost mladih, Grupa za obrazovanje (Dostignuća mladih u Srbiji, Nordeus fondacija, Inicijativa Digitalna Srbija i Centar za promociju nauke) utrostručiti uz podršku 10 partnera iz sektora bankarstva, osiguranja i telekomunikacija.

Uspeh i relevantnost programa prepoznalo je još četiri partnera, tako da će u narednom ciklusu učestvovati 53 biznis mentora iz kompanija: „Telekom Srbija, “A1 Srbija“, „Banka Intesa“, „ProCredit banka“, „OTP banka“, „UniCredit banka“, „Erste banka“, „Generali osiguranje“, „Mastercard“ i „Wiener Städtische osiguranje“.

Šta čeka nastavnike, a šta đake

Nakon celodnevnog treninga za mentore iz kompanija i nastavnike iz cele zemlje u „Nordeusu“, niz radionica održaće se u periodu od decembra do marta, kada oni zajedno ulaze u učionice i prenose znanje i svoje iskustvo mladima, upoznaju ih sa svojim zanimanjima i odgovoraju na sva njihova pitanja i dileme.

Učenici će učestvovati u radionicama koje će se obraditi planiranje kućnog budžeta, kvizovima kroz koje će upoznati osnovne finansijske pojmove, kao i studijama slučaja tokom kojih će saznati šta je to investiranje i kako funkcioniše.

Grupa za obrazovanje/Miroslava Simić
Mentori i nastavnici: Kako da mladi znaju s novcem

 

Tokom pilot projekta kreiran je i priručnik za pripremu mentora za predavanja i radionice. Za skalirani program ove školske godine, priručnik dobija svoju dopunjenu verziju, kroz koje će đaci imati priliku da rade sa još relevantnijim primerima, prilagođenim mladim i novim studijama slučaja.

Konkurenti zajedno za bolju budućnost mladih Srbije

Pilot program, realizovan u prošloj školskoj godini, obuhvatio je 15 srednjih škola različitih profila u 13 gradova širom zemlje, i više od 500 učenika.

- Za mene je ovo bilo jedno sasvim novo iskustvo i divan način da mi profesionalci svoj mali doprinos damo zajednici i njenom najvažnijem delu: mladima - utisak je jednog od mentora predavača.

Kako za đake, tako i za profesore, iskustvo rada sa predstavnicima kompanija, bilo je jedinstveno i korisno. Biznis mentori su uspeli da primere iz svakodnevice, kada je reč o finansijskim odlukama, približe đacima na inovativan i praktičan način. Pored toga, profesionalci su imali priliku da steknu uvid u to kako mladi razmišljaju i koja su njihova interesovanja.

Grupa za obrazovanje/Miroslava Simić
 

- Postali smo mnogo svesniji kako život funkcioniše i kako treba da razmišljamo za budućnost, ali i kako da budemo bolja podrška svojim porodicama. Za neke finansijske pojmove ili odluke smo čak mi postali ti koji edukujemo svoje roditelje ili bake i deke - izjavila je jedna od učenica, učesnica pilot programa Finansijska pismenost.

Funkcionalna znanja, poput finansijske pismenosti, u velikoj meri utiču na kvalitet odluka u svakodnevnom životu, pa tako i na sam kvalitet života. Što ranije budu dostupna mladim ljudima, to su njihove šanse za uspeh u životu veće. Ova znanja i veštine se već nalaze u privredi, među stručnjacima različitih zanimanja, a ovaj program je odličan primer kako se mogu podeliti i biti odlična nadogradnja formalnom obrazovanju u školama svih profila u zemlji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike