Deca se više neće brukati, a stariji će imati koga da pitaju

20.11.2023

14:29

0

Autor: R.B.

Finansijsko obrazovanje uvedeno je u 200 osnovnih škola u Srbiji, na inicijativu Erste banke i uz podršku resornog ministarstva, i to će umnogome unaprediti veoma lošu finansijsku pismenost građana Srbije

Deca se više neće brukati, a stariji će imati koga da pitaju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Dve trećine građana Srbije pre će finansijski savet zatražiti od komšije ili prijatelja nego od profesionalca u banci ili nekoj drugoj finansijskoj instituciji. Čak 90 odsto stanovništva tokom školovanja i života nije imalo nikakav dodir sa finansijskom edukacijom, i tome će sada doći kraj, jer više se ni najmlađi srpski školarci neće u osnovnim finansijama brukati pred svetom u PISA testovima.

Zahvaljujući projektu Erste banke i podršci Ministarstva prosvete, u 200 srpskih osnovih škola sprovodi se program "Škola novca za osnovca", koji je danas imao svoju drugu godišnju konferenciju.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić izjavio je da je jačanje finansijskih kompetencija učenika prepoznato u našoj strategiji razvoja obrazovanja.

- Projekat „Škola novca za osnovca“ je veoma važan i usmeren je na razvoj finansijske pismenosti učenika osnovnih škola i pomoći će im da steknu znanja i veštine iz ove oblasti, što smo videli prošle godine - rekao je Pešić.

Kazao je da je zahvaljujući podršci škola razvijen program "Svet finansija", koji je u okviru nastavnog plana i programa predviđen za osnovno i srednje obrazovanje.

- Program poziva učenike na sistematično usvajanje znanja i razvijanje stavova prema novcu, štednji, ulaganju, potrošnji - rekao je Pešić, ističući da raste interesovanje škola da se uključe u ovaj program.

Svetlija finansijska budućnost

Direktorka sektora za marketing i komunikaciju u Erste banci Aleksandra Kosanović Strižak kaže da je važno baviti se finansijskim opismenjavanjem dece i mladih.

- Važno je da deca steknu pravilne finansijske navike. To ne znači da kada ih mi edukujemo i kada mi radimo sa njima, da će oni biti nepogrešivi. Uvek postoji ono pravilo da se 'na greškama uči'. Ali naša želja, kao bankara, bila je da te greške minimiziramo. Da oni nauče da kritički promisle - izjavila je Kosanović Strižak.

Ona navodi da se edukacija sa dece prenosi i na njihove roditelje.

- To vidimo mi bankari, kada ljudi dolaze sa konrektnim informacijama, kada dolaze sa nekim predznanjem i kada u stvari krenu da kritički promišljaju - rekla je Kosanović Strižak i dodala da očekuje da se finansijska edukacija uvede bar kao izborni predmet u školama.

TANJUG/ Sava Radovanović
Sa konferencije o finansijskoj pismenosti dece u osnovnim školama

 

- Nadam se da će to stvarno doći na red i da ćemo mi od Srbije napraviti jednog dana finansijski pismenu zemlju. Takođe, hoću da vam prenesem iskustva koja imamo iz drugih zemalja i moram da vam kažem da ono što vi radite, ne radi niko. Ne na ovakav način. Erste banka posluje u sedam zemalja. Ima još dva ogranka, u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Mi svake godine imamo reviziju šta se radi na temu finansijske pismenosti. Vi ste najbolji - zaključila je Kosanović Strižak.

U okviru projekta "Škola novca za osnovca" u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" iz Lukićeva učenici su, izvlačeći kartice, dobijali zadatak da porodici sa određenim brojem članova, određenim budžetom i računima, vrše raspodelu novca.

Oni su vrlo lako na papiru odustajali od svojih potreba, prvo su želeli da plate račune, a onda i da zadovolje sve članove porodice.

Zaključak učenika je bio da je teško planirati i raspoređivati budžet.

Debakl na PISA testu

Konferenciji su prisustvovali prosvetni radnici, predstavnici Ministarstva prosvete, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) svrstava finansijsku pismenost u jednu od osnovnih životnih veština u savremenom društvu, a od 2012. godine ona je i deo PISA testiranja.

Učenici iz Srbije ovaj test prvi put su radili 2018. godine sa prosečnim brojem bodova od 444, ostvarili su lošije rezultate od vršnjaka iz drugih zemalja obuhvaćenih testiranjem. ispostavilo se da naša deca ne znaju da popune ni najobičniju uplatnicu.

Ti rezultati podstakli su Ministarstvo prosvete da, zajedno sa Erste bankom, 2020. godine pokrene projekat "Škola novca za osnovca" sa ciljem da unapredi znanje učenika iz ove oblasti i pomogne im da se bolje pripreme za složeni svet finansija.

Više od 50 škola javilo se na poziv Ministarstva prosvete da predstave svoj rad u okviru projekta "Škola novca za osnovca", a od pristiglih materijala izabrano je 10 najkreativnijih i najzanimljivijih načina da se osnovcima približi svet finansija.

Primere dobre prakse na konferenciji su predstavile osnovne škole - "Mićo Matović" iz Katića kod Ivanjice, "Sonja Marinković" iz Zrenjanina, "Vuk Karadžić" iz Ćuprije, "Dušan Danilović" iz Radljeva kod Valjeva, "Milivoje Borović" iz Mačkata kod Užica, "Karađorđe" iz Rače kod Kragujevca i "Prvi maj" iz Trupala kod Niša.

Sličan program Erste banci u Srbiji ima i Grupa za obrazovanje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike