Pravo vreme da dete „nauči s novcem“

31.08.2023

13:58

0

Autor: 24sedam

Pet je načina da naučite dete kako da raspolaže novcem, kaže finansijski savetnik iz brošure jedne srpske banke

Pravo vreme da dete „nauči s novcem“
Ilustracija - Copyright Pihabay/Oleksandr Pidvalnyi

Polazak, odnosno povratak  u školu, i sve finansijske vratolomije koje prate ovaj za porodicu važan deo godine, pravo su vreme da deca na pravi način nauče „kako s novcem“, smatraju u „Erste banci“.

U okviru svoje akcije finansijskog opismenjivanja dece, iz banke su dali pet načina na koji bi roditelji mogli da iskoriste trenutak povećanje pažnje dece na „finansijski momenat“ kupovine i nauče ih vrednosti novca (a time i rada za sticanje istog).

1. Uključite ih u budžetiranje

Veliki broj roditelja potpuno isključuje isključuje decu iz planiranja kućnog budžeta „kao suviše male“, iako je to najbolji način da steknu veštinu dobrog upravljanja novcem, kažu iz „Erste banke“.
Preporuka je da za početak roditelji napravite zajedno spisak svega što je potrebno za početak nove školske godine, a onda sa decom odrede koliko ukupno može da se potroši.
- Kada sve imate na papiru, krenite zajedno u kupovinu, uklapajući se u okvire zadatog budžeta. Tako kod deteta razvijate svest o tome da je novac kojim raspolažete ograničen i da morate voditi računa o tome kako ga raspoređujete da biste podmirili sve potrebe – kaže savet.

2. Nije tuđe bolje

U banci se dotiču i socijalnog momenta „posedovanja stvari“ i podsećaju da je upoređivanje s vršnjacima u ljudskoj prirodi a počinje od malih nogu.

- Deca mogu osećati stid ako misle da stvari koje imaju nisu dovoljno dobre, ali to nije razlog da popuštate svakom njihovom zahtevu. Da bi bolje razumeli vaše odluke, razgovarajte o tome šta su vaši ciljevi i vrednosti kao porodice. Objasnite, na primer, da štedite za novi stan ili njihovo dalje školovanje. Recite da porodice njihovih prijatelja možda imaju sopstvene vrednosti i različit pristup novcu, koji u vašem slučaju ne važi. Imajte na umu da, držeći se čvrsto granica, dugoročno pomažete svom detetu – kaže savet broj dva.

3. Za to mora da se prištedi

Sledeći način, ili savet tiče se „finansijske zrelosti“, odnosno toga da se odredi trenutak trošenja novca. Drugim rećima, radi se o štednji za nešto.

- Može se desiti da vaš školarac poželi patike ili farmerke brenda koji se cenom ne uklapaju u vaš budžet. Objasnite da ih ne može dobiti odmah, ali može štedeti dok ne sakupi dovoljno novca, što možda podrazumeva odricanje od nekih drugih stvari – kažu iz „Erste“.

Polazak u školu prvačića (ili deteta u više razrede osnove škole a što da ne i početak srednje) je posebno dobar trenutak za otvaranje štednog računa. Ali, ni to nije čvrsta granica.

- Ukoliko imate tinejdžera koji već povremeno sam zarađuje, možete mu ponuditi da za svaki iznos koji sam odvoji za štednju, vi odvojite isto toliko za konkretan cilj kao što je novi laptop ili putovanje u inostranstvo. Kako god se dogovorite, važno je da u porodici negujete kulturu štednje kao korisnu naviku koja omogućava ispunjenje većih ili manjih ciljeva – savetuju iz banke.

Za školarce, su u „Erste banci“ pripremili i posebnu mobilnu platformu „Čuvari Zmajevog blaga“, gde osnovci nižih razreda kroz igricu za mobilni telefon lakše usvajaju finansijske pojmove kao što su kamata, budžet ili štednja.

4. Želja nije jednako potreba

- Krenuli ste po ranac, sveske i nove patike, ali vaš osnovac se nekako izgubio između rafova sa igračkama, nakon čega počinje igra ubeđivanja zašto mu treba novi autić. Ovu neprijatnu situaciju možete iskoristiti da objasnite razliku između želja i potreba, koja će im u životu biti osnov finansijskog zdravlja i stabilnosti – sledeći je savet.

Ovde se radi o učenju prioriteta. Na primer, kada u supermarketu objasnite detetu da u kolica prvo idu hrana i druge osnovne potrepštine, pa tek onda slatkiši i igračke.
- Neka znaju da uvek mora postojati plan kako se novac koristi i da je stalno zadovoljenje želja koje ne možemo priuštiti put u dugove i brigu oko novca – kaže finansijski savetnik.

5. Džeparac je stvar „pregovora“

Poslednji savet tiče se onoga što obično jedino podrazumevamo pod učenje dece o novcu – davanju džeparca.

I iz „Erste banke“ ističu da detetu situacija da ima novac kojim samostalno raspolaže daje priliku da u praksi savlada važne lekcije iz finansijske pismenosti i uči na sopstvenim greškama. Naravno, na roditeljima je da procene koliki džeparac mogu da priušte, prilagođavajući ga, između ostalog, i uzrastu.

Razmislite o tome za šta je vašem detetu potreban novac i o ciljevima koje ste zajedno postavili, kažu iz banke ali u upozoravaju.

- Postoje različite „škole mišljenja“ da li treba nagrađivati dete za obavljanje kućnih poslova. Neki roditelji se s tim ne slažu, drugi kažu da je to dobar način da motivišu dete. Kako god odlučite, neka uslovi budu jasni, a džeparac redovan jer dete jedino tako može da nauči da planira lični budžet – kaže ovaj savet.

A svaka dala pomoć tom planiranja budžeta je dobrodošla i treba koristiti svaku grešku deteta kao priliku za razgovor „šta je moglo drugačije“ ili „da li bi bilo novca za bioskop da se manje trošilo na sličice“.

Deca mogu svašta da nauče iz čitavog ovog procesa ali roditelji moraju da imaju na umu da je finansijsko opismenjavanje stalan proces, zahteva strpljivost i doslednost roditelja na putu deteta ka finansijskoj nezavisnosti i uspehu.

Ovih pet saveta nisu i jedini, jer na besplatnoj edukativnoj platformi ErsteZnali.rs ima toga još.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike